Penicillineallergie: de mythe doorprikt.

V. Sabato
Immunologie - Allergologie - Reumatologie

wo, 17/01/2018 - 12:30 tot 13:30
UZA, Auditorium Kinsbergen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem

Het is u ongetwijfeld al opgevallen, “Dokter ik heb een penicillineallergie”. Er bestaat er epidemie van vermeende - vaak veelal zelfverklaarde - penicillineallergieën waarvan de diagnose nooit op een correcte manier onderbouwd werd. De medische en financiële gevolgen van deze vermeende penicillineallergieën is nauwelijks in te schatten.

Voor de patiënt betekent een vermeende penicillineallergie veelal dat er geopteerd zal worden voor andere breedspectrum antibiotica die niet zelden minder efficiënt zijn en meer resistentie induceren. Voor de maatschappij vormen deze alternatieve antibioticakeuze niet zelden aanzienlijke meerkosten. 

De laatste jaren bestaat er dan ook, geïnduceerd door talrijke goed uitgevoerde studies, een toename van internationaal opgestelde adviezen en richtlijnen om patiënten met dergelijk vermeende penicillineallergieën correct diagnostisch te evalueren. Bij velen zal penicillineallergie uitgesloten worden, bij enkelen zal de diagnose bevestigd worden en zal de diagnostiek moeten aangevuld worden met de identificatie van veilige alternatieven voor de toekomst. De afdelingen allergologie en kinderallergologie van het UZ Antwerpen hebben samen met het laboratorium Immunologie van de Universiteit Antwerpen een zorgpad opgesteld om de diagnose van de penicillineallergie en eventuele kruisallergieën te optimaliseren. Zodoende hopen wij de echte penicilline allergische patiënten op een veilige manier te identificeren en bij de anderen een mythe te doorprikken.

Ontdek meer informatie over de Research Club van het UZA.

Doelgroep
Organisator
Logo Research Club