Algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde
Op de dienst algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde kom je terecht bij algemene inwendige ziekten, alsook voor de diagnose, behandeling en preventieadvies bij infectieziekten & tropische ziekten.
Praktisch
Maak een afspraak
Algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde
Raadpleging voor
reisadvies, HIV of SOA
Voor een raadpleging in verband met reisadvies, HIV of SOA kan je contact opnemen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).
Wat is algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde?
Op de dienst algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde kom je terecht als je last hebt van symptomen als koorts, vermagering, vermoeidheid, afwijkingen bij een bloedonderzoek, zonder dat de huisarts een duidelijke diagnose kan stellen.
Daarnaast ook voor de diagnose, behandeling en preventieadvies bij infectieziekten & tropische ziekten.
Over algemene inwendige geneeskunde
Wat doet een algemeen internist?
De artsen van onze afdeling (algemeen internisten) proberen op een correcte en wetenschappelijk gefundeerde manier moeilijke problemen van acute en chronische zieken te bekijken. Patiënten hebben vaak een ziektebeeld in verschillende organen (multi-orgaanpathologie) en kunnen daarom niet meteen terecht bij de orgaanspecifieke specialist. De algemeen internist zorgt voor een geïntegreerd beleidsplan en bewaakt een rangorde van belangrijkheid en prioriteit van de problemen.
Wat gebeurt er op de afdeling algemene interne ziekten?
Patiënten met infectieziekten kunnen opgenomen worden, of verblijven in het dagziekenhuis. Verder is er ook het centrum voor het centrum voor gedragstherapie bij vermoeidheid en functionele klachten (cgvf-centrum).
Hier kan je steeds terecht voor revalidatie, maar de behandeling wordt niet meer terugbetaald door het RIZIV.Over infectieziekten & tropische geneeskunde
Wat zijn infectieziekten?
Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Sommige infectieziekten komen vaak voor, ook bij gezonde mensen (een urineweginfectie, griep ...). Andere zijn eerder zeldzaam en houden verband met recente reizen (bv. malaria), een verzwakt immuunsysteem of de aanwezigheid van prothesemateriaal in het lichaam (bv. gewrichtsprothesen, kunstkleppen …).
Een specifiek onderdeel van het specialisme infectieziekten zijn de tropische ziekten.
Veelvoorkomende infectieziekten, zoals een verkoudheid, worden snel overwonnen door ons immuunsysteem. Maar van bepaalde infectieziekten kunnen mensen ernstig ziek worden en vereisen ze een hele specifieke, soms complexe behandeling.
Sommige infectieziekten, zoals tuberculose en ebola, zijn erg besmettelijk en vereisen een verzorging in een isolatiekamer met beschermende kledij. Al onze medewerkers zijn hiervoor opgeleid en we hebben hiervoor ook een aparte verzorgingseenheid, de ‘high level isolation unit’ (HLIU). De HLIU van het UZA is één van de twee nationale referentiecentra voor de behandeling van patiënten met een hoogbesmettelijke infectie zoals ebola.
Veelvoorkomende infecties
- Malaria
- HIV
- Bacteriëmie
- Rickettsiose
- Buiktyfus
- Osteomyelitis
- Sepsis
- Zika
- Dengue
- Slaapziekte
- Leishmania
- Lyme (ziekte van)
- Ebola
- Endocarditis
- Koorts van onbekende oorsprong
Wat doen we?
Op onze dienst focussen we in eerste instantie op patiënten met een mogelijke infectieziekte. Vanuit onze opleiding en ervaring als algemene internisten zijn we ervaren in het uitpluizen van moeilijke dossiers en het oplossen van ‘diagnostische vraagstukken’.
Koorts is een veelvoorkomend symptoom van infectie, maar we hebben ook aandacht voor gezwollen klieren, pijn, huidafwijkingen, wonden… en proberen via bevraging en klinisch onderzoek zoveel mogelijk informatie te bekomen. Op basis daarvan stellen we een aantal hypothesen op, die we toetsen met bijkomende onderzoeken. We nemen stalen af voor kweek, laten antistoffen bepalen en proberen met beeldvorming nog meer te begrijpen waar het probleem zit. We starten behandelingen met antimicrobiële middelen en vragen chirurgen te hulp om infectiehaarden te verwijderen en schoon te maken.
Onze activiteiten
- Raadpleging
- Adviezen aan bed
- Hospitalisatie
- Multidisciplinair overleg
- Antibioticabeleid
- Diagnose, behandeling en preventieadvies bij algemene infectieziekten, complexe bot- en weke delen infecties, complexe bacteriële infecties,…
- Voor SOA, HIV, reisadvies is er een nauwe samenwerking met het Instituut voor Tropische Geneeskunde
Multidisciplinaire aanpak tot over de muren heen
Het vaststellen (de diagnose) van infectieziekten vereist goede kennis van de ziekteverwekkers (microben). Hoe verspreiden ze zich? Hoe worden mensen daardoor ziek? Welke klachten veroorzaken ze? Waar mag je ze verwachten? Welke tests zijn het meest betrouwbaar? Welke behandeling is effectief en veilig?
Daarom werkt onze dienst nauw samen met andere diensten binnen het UZA, zoals het labo microbiologie, de apotheek en het team ziekenhuishygiëne. Al deze diensten werken met elkaar samen om vanuit eenieders specifieke expertise een zo breed mogelijke zorgverlening aan te bieden.
We hebben in ons team een zeer uitgebreide expertise aan boord, want we werken heel nauw samen met de collega’s van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Zo kunnen we gezamenlijke expertise aanbieden voor reisgebonden en tropische infecties (Wanda), HIV en tuberculose, infecties bij mensen met een zwakke immuniteit, bot- en gewrichtsprothese-infecties, complexe infecties door (resistente) bacteriën … Ons artsenteam, samengesteld uit UZA en ITG-artsen, houdt ook op regelmatige basis gezamenlijke opleidings- en overlegmomenten en heeft een gezamenlijke wachtdienst.
Infectieziekten kunnen ook zo besmettelijk zijn, dat ze een risico vormen voor andere mensen, zoals bij tuberculose. Het is dan belangrijk verdere verspreiding te voorkomen door eventuele andere gevallen op te sporen. In dat geval werken we nauw samen met de artsen infectieziektenbestrijding van de Vlaamse overheid (Zorg en Gezondheid).
Sommige infectieziekten vereisen een moeilijke behandeling, of roepen heel wat bijkomende vragen op. Daarvoor werken we vaak samen met onder andere de VRGT (ondersteuning bij tuberculosebehandeling thuis) of Sensoa (expertisecentrum seksuele gezondheid).
Hospitalisatie bij tropische ziekte of hiv-aids
Het UZA staat in voor de hospitalisatie van patiënten met een tropische ziekte of hiv-aids. Dankzij deze samenwerking van het ITG met het UZA kan er indien nodig meteen een beroep gedaan worden op andere medische disciplines in het UZA. Omgekeerd hebben de artsen van het UZA dankzij de samenwerking met het ITG toegang tot alle gespecialiseerde kennis rond tropische ziekten. Ontdek meer over het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).
Multidisciplinaire behandeling van hiv-patiënten
Het UZA staat ook in voor de multidisciplinaire behandeling van hiv-patiënten. Dat kunnen zowel volwassenen als kinderen zijn. Naast de gespecialiseerde medische hiv-zorg bieden we ook gericht dieetadvies en psychosociale begeleiding op maat van de patient, waarbij er nauw overleg is tussen alle zorgverstrekkers.
Een gespecialiseerd kinderarts zorgt voor de medische begeleiding van de kinderen met hiv of van kinderen geboren bij moeders met hiv, bij wie er nog onzekerheid is over de hiv-status.
Zorgaanbod
Onderzoeken en behandelingen
Psychologische zorg op de dienst algemeen inwendige, infectieziekten en tropische geneeskunde
Algemeen inwendige, infectieziekten en tropische geneeskunde centrum
Patiënten met lichamelijke klachten, zowel met als zonder lichamelijke oorzaak, kunnen bij het UZA terecht voor gespecialiseerde psychologische ondersteuning. We bieden ondersteuning voor aandoeningen zoals chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), chronische moeheid, fibromyalgie, spasmofilie/autonome dysfunctie, chronische hyperventilatie, postinfectieuze vermoeidheid, prikkelbare darmsyndroom, functionele maagklachten, inflammatoire darmziekten, en bekkenproblematiek. Wij bieden hulp bij vragen over acceptatie, omgaan met onbegrip, het stellen van grenzen en zelfzorg. Daarnaast ondersteunen we bij activiteitenmanagement en het aanpassen van de dagplanning aan de draagkracht van de patiënt.
Onze behandeling helpt ook bij het verkrijgen van dieper inzicht in oorzakelijke en onderhoudende factoren, en biedt ondersteuning bij het begrijpen van de impact van emoties en het omgaan met emotionele factoren. De ondersteuning is gericht op ambulante patiënten en omvat individuele behandelingen. Deze hulp is enkel beschikbaar na interne verwijzing. Daarnaast bieden wij groepssessies aan, waarvoor externe verwijzing naar een oriëntatietraject mogelijk is.
HIV (ook bij tropische geneeskunde)
Patiënten met HIV (vanaf 20 jaar) kunnen rekenen op gespecialiseerde psychologische zorg. Psychologen bieden hulp bij diverse zorgen die voortkomen uit de diagnose HIV, zoals psycho-educatie en ondersteuning bij psychologische problemen die met HIV gepaard gaan, waaronder stigma, depressie, druggebruik, en angst. Deze behandeling is beschikbaar voor zowel gehospitaliseerde als ambulante patiënten. Gehospitaliseerde patiënten kunnen op maandag terecht in het UZA. Ambulante patiënten kunnen van dinsdag tot en met vrijdag terecht in het Tropisch Instituut (ITM).
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Consulenten en geassocieerde artsen
Administratieve medewerkers
Verpleegkundigen
Psychologen
Patiëntenbegeleiding
Wetenschappelijk onderzoek
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.