Borstsparende ingreep of tumorectomie

Als een tumor klein is en zich beperkt tot één plaats, kan de chirurg een borstsparende operatie uitvoeren. Dit wordt ook wel een tumorectomie genoemd. Het doel van een dergelijke ingreep is de tumor te verwijderen en zo veel mogelijk gezond borstweefsel intact te laten.

Borstsparende chirurgie wordt aangevuld met radiotherapie, die ervoor moet zorgen dat eventuele kwaadaardige achtergebleven cellen in het borstweefsel, vernietigd worden.

Wanneer krijgt u een borstsparende ingreep?

Een borstsparende ingreep bij borstkanker kan:

  • als de tumor nog klein is
  • als er geen uitzaaiingen zijn

Wat gebeurt er bij een borstsparende ingreep?

Sommige tumoren bij borstkanker zijn aan de buitenkant niet voelbaar en moeten voor de operatie gemarkeerd te worden met een ‘harpoen’. Dat is een ultrafijn metaaldraadje dat tot tegen de tumor geschoven wordt. Het dient als een hulpmiddel voor de chirurg om het letsel te lokaliseren. Deze markering gebeurt meestal ’s morgens op de dag van de ingreep, op de dienst radiologie.

Om er zeker van te zijn dat er geen kwaadaardige cellen in de borst achterblijven, haalt de chirurg ook rondom de tumor een gedeelte van het gezond borstweefsel weg.

Hoe bereid ik me voor op de operatie?

De dag van de ingreep moet u nuchter (niks eten, drinken of roken) zijn vanaf middernacht. De anesthesist bespreekt met u welke medicatie u al dan niet moet innemen. Als u bloedverdunners of aspirinepreparaten gebruikt, zal u in overleg met uw arts enkele dagen voor de operatie moeten stoppen en eventueel andere medicatie innemen. Als u koorts hebt, kan de operatie niet doorgaan.

Voor de operatie scheert een verpleegkundige de okselstreek. Hij of zij breng u naar de operatiezaal. U krijgt een infuus voor slaapmedicatie, vocht en pijnstilling na de operatie.

Tijdens de operatie krijgt u in (de buurt van) het operatielitteken één of meerdere slangetjes of redondrains om het overtollige wondvocht af te voeren. Zodra de wondvochtproductie afneemt, verwijdert de verpleegkundige deze drains (meestal na enkele dagen).

Wat zijn de mogelijke complicaties bij een borstsparende ingreep?

Na een borstsparende ingreep kunt u last hebben van de volgende voorbijgaande verschijnselen:

  • De wonde kan pijn doen en trekken
  • De huid rond de wonde kan verkleurd zijn
  • Soms is het littekengebied een beetje gezwollen
  • Gevoelloosheid bij het litteken en de binnenkant van de bovenarm
  • Stijfheid van de schouder en spierpijn

Wat gebeurt er na een borstsparende ingreep?

Zeven tot tien dagen na de operatie komt u bij uw behandelende arts voor de bespreking van het weefselonderzoek en de verdere behandeling.

Laatst aangepast: 26 februari 2019
Auteur(s): Team borstkliniek

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)