Echografie

Echografie is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van ultrasone (niet-hoorbare) geluidsgolven om anatomische structuren in beeld te brengen. Een sonde stuurt geluidsgolven uit in het lichaam. De verschillende weefsel van het lichaam reflecteren de geluidsgolven op hun eigen specifieke manier. De sonde vangt de gereflecteerde geluidsgolven op. Vervolgens zet de computer ze om in zwart-wit beelden, die de arts-radioloog op het beeldscherm kan bekijken. Na het onderzoek stuurt hij zijn verslag op naar de aanvragende arts, die de resultaten met u bespreekt. 

 

Deze onderzoekstechniek kan op het hele lichaam gebruikt worden, maar voornamelijk voor de evaluatie van de hals, borsten, buik, gewrichten en spieren.

echografie

Echografie van de hals of nek

Met een echografie van de hals of nek sporen we eventuele afwijkingen van de organen in de hals (meestal schildklier of speekselklieren). Het kan gaan om afwijkingen als cysten of tumoren, of de oorzaak van verstopping van de speekselafvoer, bv. door stenen.   

Na uw registratie neemt u plaats in de wachtzaal. Vervolgens gaat u de onderzoekskamer binnen en moet u de hals vrijmaken. De arts-radioloog brengt een gel op uw hals aan en wrijft met een sonde over uw hals. De beelden verschijnen meteen op het beeldscherm. Na het onderzoek krijgt u een papieren of stoffen doek om de gel af te vegen. De aanvragende arts krijgt het verslag toegestuurd en bespreekt de resultaten met u.

Echografie van de borst

Een echografie van de borst kan eventuele afwijkingen in de borsten aantonen. Het onderzoek wordt meestal uitgevoerd samen met een mammografie. Een echografie zonder mammografie gebeurt enkel in specifieke gevallen, bv zwangerschap, fibroadenomen en bij jonge patiënten waar een mammografie niet aangewezen is.

Bij een echografie gaat u eerst naar een omkleedkamer, waar u uw bovenkledij kunt uittrekken. In de echografiekamer gaat u op de onderzoekstafel liggen. De arts-radioloog brengt een geleidende gel aan en beweegt met een sonde over uw borst. Na het onderzoek krijgt u een doek om de gel af te vegen.

echografie borst

Echografie van de buik (abdominale echografie)

Een abdominale echografie omvat de organen in boven– en / of onderbuik: lever, galblaas, milt, pancreas, bijnieren, nieren, blaas en mannelijk en vrouwelijk klein bekken.  Tijdens dit onderzoek kunnen we afwijkingen opsporen, zoals de oorzaak van opstopping van de galwegen of nieren (bv. stenen), tumoren in de verschillende organen, of vocht in de buikholte.

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn: minstens 4 uur voor het onderzoek niets eten.

Na uw registratie neemt u plaats in de wachtzaal. Vervolgens gaat u de onderzoekskamer binnen en wordt u gevraagd de buik vrij te maken. De arts-radioloog brengt een gel op uw buik aan en wrijft met een sonde over uw buik. De beelden verschijnen meteen op het beeldscherm. Na het onderzoek krijgt u een papieren of stoffen doek om de gel af te vegen.

Echografie van pezen en spieren (musculoskeletale echografie)

Een musculoskeletale echografie maakt gebruik van ultrasone (niet-hoorbare) geluidsgolven om spieren, gewrichten, pezen, botten en ligamenten te onderzoeken.

echografie UZA

Laatst aangepast: 24 november 2021
Auteur(s): Team radiologie