Pancreasoperatie

Ingrepen ter hoogte van de endocriene pancreas

Het endocriene deel van de pancreas (alvleesklier) is het deel dat hormonen produceert. De 'eilandjes van Langerhans' produceren o.a. de hormonen insuline, glucagon, VIPP, PP, somatostatine. Deze eilandjes zijn groepjes cellen die doorheen de hele pancreas verspreid liggen.

Wanneer is een pancreasoperatie nodig?

  • Bij goedaardige gezwellen in de eilandjes van Langerhans

In de eilandjes van Langerhans kunnen goedaardige gezwellen ontstaan. Omdat deze gezwellen soms ook hormonen produceren kan een operatie een oplossing zijn. Bij patiënten met bijvoorbeeld een insulinoom (goedaardig gezwel van de insulineproducerende cellen) is de suikerregeling verstoord. Soms moeten deze patiënten veel eten om hypoglycemie te vermijden.

  • Bij goedaardige gezwellen die geen hormonen produceren

Omdat deze gezwellen minder klachten geven, worden ze vaak pas in een later stadium ontdekt. Vaak zijn de gezwellen dan al relatief groot. Vanaf 2 cm diameter is er kans op ontaarding naar een kwaadaardig gezwel met eventueel uitzaaiingen naar de lever en de lymfeklieren. Het is daarom aanbevolen om de tumoren tijdig te verwijderen.

  • Bij familiale gezwellen

Het MEN 1-syndroom is een voorbeeld van een familiale aandoening die gepaard gaat met gezwellen. Hierbij gaan pancreasgezwellen samen met gezwellen van de bijschildklier en soms ook van de hypofyse. Ook hier ligt de indicatie tot ingreep in de hormoonproductie van de gezwellen of als ze groter zijn dan 2 cm.

Hoe verloopt een ingreep aan de endocriene pancreas?

Er zijn verschillende operaties mogelijk:

Laatst aangepast: 04 januari 2021
Auteur(s): Team endocriene chirurgie