Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA)
In 2009 richtte het UZA het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) op. Het MOCA is een koepelstructuur voor iedereen die binnen het UZA een kankerbehandeling en -begeleiding doormaakt.
Synoniemen
Hiervoor kan je bij ons terecht
Medisch zorgaanbod
De verschillende soorten kankers worden verdeeld in 13 deeldisciplines. Op deze manier krijgt iedere patiënt de beste en meest multidisciplinaire behandeling, specifiek gericht op de soort kanker.
Zorgondersteuning
Kanker is een ingrijpende ziekte en de behandeling vergt veel van de patiënt. Dit heeft een invloed op je levenskwaliteit en welzijn. Om je tijdens en na je behandeling te ondersteunen, biedt het UZA een aantal initiatieven aan.
Psychologische ondersteuning
Patiënten met een kankerdiagnose kunnen bij het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) rekenen op gespecialiseerde psychologische zorg. Dit geldt voor alle stadia van het ziekteproces: vanaf de diagnose, tijdens de behandeling, tot aan het levenseinde.
Psychologen richten zich op diverse hulpvragen, zoals omgaan met klachten die voortkomen uit het ziekteproces, verwerken van de diagnose (inclusief angst, piekeren en communicatie met de omgeving), existentiële thema’s, ontwikkelen van effectieve copingstrategieën, rouwverwerking, en relationele dynamieken.
De behandeling omvat zowel individuele sessies als koppel- en gezinsgesprekken. Daarnaast worden groepssessies voor patiënten georganiseerd om een bredere ondersteuning te bieden.
Verpleegkundig trajectbegeleider (VTB)
Binnen het multidisciplinaire oncologisch team begeleidt de verpleegkundig trajectbegeleider (VTB) de kankerpatiënten van een specifieke tumorcluster doorheen het totale zorgtraject: vanaf de diagnosestelling, tijdens de behandeling en de opvolgingsfase en bij eventueel herval.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Coördinatoren
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.
Betrokken diensten
University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA)
De oncologische research unit werd in 2022 volledig vernieuwd en uitgebreid, en gaat verder onder de naam University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA). Het doel van deze unit is nieuwe, betere en steeds meer doeltreffendere behandelingen vinden om kankerpatiënten te behandelen. Klinische studies zijn hiervoor de beste methode. Tijdens deze klinische studies kunnen onze onderzoekers bepalen welke behandelingen veiliger, effectiever en beter zijn dan de huidige behandelingen.
Kankerregistratie
Het team kankerregistratie registreert alle kankerpatiënten bij het Nationaal Kankerregister.
Overige
Interessante links