Over het MOCA

In 2009 richtte het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) op. Het MOCA is een koepelstructuur voor iedereen die binnen het UZA een kankerbehandeling of begeleiding doormaakt.

Binnen het MOCA optimaliseren we continu de medische en de paramedische zorg waarbij de patiënt centraal staat. Zo krijgt elke kankerpatiënt een begeleiding op maat. Wie met kanker te maken krijgt, heeft niet enkel nood aan medische zorgen, maar ook sociale en psychologische ondersteuning is ontzettend belangrijk in de strijd tegen kanker. Het MOCA bundelt al deze soorten van dienstverlening en biedt u als kankerpatiënt een totaalpakket van zorg aan.

12 tumorclusters

De verschillende soorten kankers worden binnen het MOCA verdeeld in 12 deeldisciplines. Op deze manier krijgt iedere patiënt de beste en meest multidisciplinaire behandeling, specifiek gericht op zijn/haar soort kanker.

  1. Dermatologische oncologie (huidkanker)
  2. Gastro-enterologische oncologie
  3. Endocrinologische oncologie
  4. Hematologische oncologie
  5. Pediatrische oncologie (kinderoncologie)
  6. Hoofd- en halsoncologie 
  7. Musculoskeletale oncologie
  8. Urologische oncologie
  9. Neurologische oncologie
  10. Borstkanker (borstkliniek)
  11. Thoraxoncologie (longkanker)
  12. Neuro-endocriene tumoren (NET)

Persoonlijke begeleiding op maat van elke kankerpatiënt

Het UZA legt de nadruk op de persoonlijke begeleiding van haar kankerpatiënten. Zo streven we ernaar om elke patiënt tijdens het volledige traject bij te staan met o.a. een maatschappelijk werker, psycholoog, verpleegkundig trajectbegeleider en evt diëtist. De contactgegevens kan u terug vinden onder de desbetreffende tumorcluster.

Onderzoek: de sleutel tot nieuwe behandelingen

Wetenschappelijk onderzoek is een belangrijke pijler binnen het MOCA, daarom werd in 2012 de oncologische research unit opgericht. De unit werd in 2022 volledig vernieuwd en uitgebreid, en gaat verder onder de naam University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA). Het doel van deze unit is nieuwe, betere en steeds meer doeltreffendere behandelingen vinden om kankerpatiënten te behandelen. Klinische studies zijn hiervoor de beste methode. Tijdens deze klinische studies kunnen onze onderzoekers bepalen welke behandelingen veiliger, effectiever en beter zijn dan de huidige behandelingen. Ontdek hier welke studies er momenteel lopen binnen de oncologie

Wilt u graag het MOCA en de zorg rond de oncologische patiënt mee ondersteunen? Neem een kijkje op de website van UZA foundation

Vragen?

Heeft u vragen over deze koepelstructuur of de dienstverlening binnen het MOCA? Stuur een mail naar moca [at] uza [dot] be en we helpen u graag verder.

Laatst aangepast: 17 juni 2022