Over neurochirurgie

De dienst neurochirurgie behandelt aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen) en de wervelkolom.

Het centrale zenuwstelsel ligt goed beschermd in een benig omhulsel. Het bestaat uit de grote hersenen, kleine hersenen, hersenstam en het ruggenmerg en bestuurt een groot deel van de functies van het zenuwstelsel en spieren.

Het daarbuiten gelegen deel is het perifere zenuwstelsel. Het bestaat uit zenuwen die het centrale zenuwstelsel verbinden met alle delen van het lichaam.

Operatieve behandelingen van het zenuwstelsel zijn zo complex dat ze alleen kunnen slagen met een multidisciplinaire aanpak en specifieke kennisexpertise, ook buiten het eigen vakgebied. Over die expertise beschikken we in het UZA. Dankzij innovaties in de neuroradiologie, neuronavigatie, neuromonitoring en geavanceerde technologieën kunnen we operaties veel nauwkeuriger plannen en uitvoeren. 

Terrein van neurochirurgie

Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en perifere zenuwen. Vanuit de hersenen wordt ons lichaam via het ruggenmerg en de perifere zenuwen aangestuurd.

In het UZA is er een 24/24 dienstverlening. Alle mogelijke neurochirurgische aandoeningen kunnen in het UZA behandeld worden.

Zo kunt u bij ons terecht voor: hersenentumoren, hypofyse tumoren, schedelbasistumoren, waterhoofd of hydrocephalus, bloedingen, ongevalsletsel, diepe hersenstimulatie voor bewegingsstoornissen, kinderneurochirurgie, rugpathologie (hernia’s, stenose, degeneratieve aandoeningen, fracturen, tumoren), ruggenmergpathologie (syrinx, tumoren, tethering, spina bifida,..) en schedel –en rugtrauma’s.

Multidisciplinair team

In het UZA houdt de groep van stafleden en assistenten elke dag een bespreking van de patiënten. De expertises van de verschillende stafleden vullen elkaar aan om u als patiënt de beste zorg te bieden.

Gestructureerde wekelijkse multidisciplinaire besprekingen met verschillende specialismen garanderen een integrale behandeling: de specialisten werken zo niet langs elkaar heen, maar met elkaar. Met de neuroradioloog en neuroloog worden gezamenlijke neurovasculaire spreekuren gehouden. Met de kinderneurologen worden gezamenlijke raadplegingen gehouden voor neurologische afwijkingen bij kinderen, en samen met MKA (mond, kaak, -en aangezichtschirurgie) artsen worden kinderen met een afwijkende schedelvormgezien en geopereerd.

Op de tweewekelijkse MOC vergaderingen (multidisciplinair oncologisch consult) bespreken de oncoloog, radiotherapeut, neuroradioloog, patholoog en neurochirurg alle oncologische patiënten. Voor de hypofysechirurgie wordt samengewerkt met de NKO arts en de endocrinoloog. Voor functionele bewegingsstoornissen (o.a. Parkinson en tremor) worden patiënten in een team, bestaande uit neurologen, neurochirurgen en psychologen, besproken en behandeld. De rugproblemen worden besproken in de Universitaire SPINE -Unit (bestaande uit neurochirurgen, orthopedisten, fysische geneesheren en pijnspecialisten).  

Samen met de dienst intensive zorg bieden we de meest geavanceerde monitoring aan om de behandeling op de individuele behoeften van de patiënt te kunnen afstemmen.

In de dienst worden alle aspecten van de neurochirurgie uitgeoefend op het hoogst mogelijk niveau: hersenchirurgie, functionele neurochirurgie, schedelbasischirurgie, traumachirurgie, ruggenmergchirurgie, rugchirurgie, kinderneurochirurgie.

Laatst aangepast: 19 november 2021