Over reumatologie

Reuma is niet één ziekte, maar de verzamelnaam voor zo’n 200 verschillende aandoeningen met eigen kenmerken, symptomen en behandelingen.

In het UZA concentreren we ons op aandoeningen in twee grote groepen:

Ontstekingsziekten

Ontstekingsziekten veroorzaken chronische ontstekingen in de gewrichten, met klachten zoals pijn, stijfheid en vermoeidheid.

Systeemziekten

Systeemziekten tasten niet alleen de gewrichten aan, maar ook de huid, de longen, het hart, de nieren en andere organen. Vaak gaat het om zeldzame aandoeningen.

  • syndroom van Sjögren
  • polymyalgia reumatica
  • systemische lupus erythematodus (SLE, LED)
  • antifosfolipied syndroom
  • sclerodermie
  • vasculitiden
     

Beide groepen zijn auto-immuunziekten: ze ontstaan door een programmeerfoutje in het afweersysteem. Het beschermt ons dan niet alleen tegen aanvallen van buitenaf, bijvoorbeeld door bacteriën of virussen, maar keert zich ook tegen gezonde cellen van ons eigen lichaam. Dat leidt tot ontstekingen en schade in gewrichten en eventueel ook organen.

De grens tussen de twee groepen is overigens vloeiend: ook bij reumatoïde artritis kunnen de longen zijn aangetast en is er een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Mechanische gewrichtsaandoeningen

Nog een derde groep zijn de mechanische gewrichtsaandoeningen, veroorzaakt door overbelasting of slijtage, zoals osteoporose. Ook hiervoor kunt u bij ons terecht. 

Behandeling van reuma

Bij ontstekings- en systeemziekten kunnen we met een arsenaal van nieuwe geneesmiddelen – biologicals – de onderliggende ontstekingsprocessen tot rust brengen. Als de aandoening tijdig wordt opgespoord en adequaat wordt behandeld, kunnen we de gewrichten in goede staat houden en leiden de meeste patiënten een normaal leven. Een deel van hen kan zelfs volledig stoppen met medicatie.

Multidisciplinaire aanpak

Systeemziekten tasten meerdere organen aan en ook bij ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis kunnen andere orgaansystemen betrokken zijn. Voor een optimale zorg is daarom een multidisciplinaire aanpak nodig. Diverse disciplines bundelen daarom hun expertise en nemen samen beslissingen over behandeling en opvolging.

Eén keer per maand bespreken we patiënten met systeemziekten op een gestructureerd overleg. Afhankelijk van de aangedane orgaansystemen worden alle betrokken specialismen uitgenodigd – oogartsen, longartsen, nier- of leverspecialisten, dermatologen enz. Samen werken we een geïndividualiseerde behandeling op maat van de patiënt uit.

Laatst aangepast: 28 juni 2023