Kindergeneeskunde
De dienst Kindergeneeskunde heeft een derdelijnsfunctie en focust zich op acute en vooral chronische complexe pathologie voor kinderen van 0 tot 16 jaar.
Praktisch
De dienst Kindergeneeskunde heeft een derdelijnsfunctie en focust zich op acute en vooral chronische complexe pathologie. Dat betekent dat je bij de dienst kindergeneeskunde voor alle pediatrische specialismen terechtkunt. De dienst biedt kinderen van 0 tot 16 jaar preventie, diagnose en therapie voor uiteenlopende medische problemen.
Voor onze tweedelijnsfunctie – algemene pediatrie bij overigens gezonde kinderen – werken we nauw samen met de regionale ziekenhuizen. Daarom dat vooral onze opnames bijna uitsluitend gebeuren na verwijzing door huisarts of kinderarts.
Is je kind nog niet gekend in het UZA? Dan kunnen we helaas geen medisch advies via telefonische weg geven. We verwijzen je hiervoor graag eerst naar je huisarts.
Maak een afspraak
Kindergeneeskunde
Let op!
- Let op dat je de afspraak steeds boekt op het UZA @home account van jouw kind. Na het boeken, ontvang je een bevestigingsmail.
- Raadplegingen op de dienst kindergeneeskunde kan je ook online annuleren. Geplande onderzoeken of ingrepen via kindergeneeskunde annuleer je telefonisch via +32 3 821 32 51 (je zal zien dat je deze niet online kan annuleren).
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Over kindergeneeskunde
De medewerkers en verpleegkundigen van de dienst kindergeneeskunde doen er alles aan om de raadpleging of het verblijf van jouw kind zo comfortabel mogelijk te maken, met zorg op kindermaat.
Wie komt naar kindergeneeskunde?
Op de dienst kindergeneeskunde kunnen kinderen terecht van 0 tot 16 jaar. Chronisch zieke kinderen kunnen tot 18 jaar bij ons terecht. Nadien is er een doorlooptijd naar de volwassenen.
Speciaal voor kinderen
Op de verpleegeenheid kindergeneeskunde maken de cliniclowns, de pedagogisch medewerker en de vele vrijwilligers het verblijf van de patiëntjes net iets leuker.
- De afdeling kindergeneeskunde beschikt over een speelzaaltje waar uw kind onder begeleiding naar hartenlust kan spelen. Om hygiënische redenen vragen we u om ook eigen speelgoed mee te brengen.
- Op weekdagen komt een pedagogisch medewerker langs die met de kinderen spelletjes speelt, knutselt, tekent …
- Op maandag komen de cliniclowns op bezoek op de kamers als u dat wenst.
- De juffen en meesters van de ziekenhuisschool helpen om schoolachterstand tot een minimum te beperken.
Ziekenhuisjuffen en -meesters
Voor kinderen die een tijd in het ziekenhuis moeten blijven, doen we er alles aan om hun schoolachterstand tot een minimum te beperken. De kleintjes krijgen op een speelse manier les. Patiënten uit het secundair onderwijs krijgen les op hun niveau. We doen daarvoor een beroep op gediplomeerde leerkrachten. Meer info krijg je op je verpleegafdeling.
Kinderraad
Elke drie maanden komt de kinderraad samen. Als chronische patiënten kennen ze het ziekenhuis als geen ander. Ze leggen hun frisse ideeën op tafel om het ziekenhuisbezoek voor alle patiënten wat aangenamer te maken. Ook zin om deel te nemen? Mail naar pedagogischmedewerker@uza.be.
De kamers op kindergeneeskunde (hospitalisatie-afdelingen/verpleegeenheid)
Kindergeneeskunde bestaat uit drie eenheden: de verpleegeenheid kindergeneeskunde (E1), de short stay afdeling (D5, open van maandag tot zaterdagmiddag) en het slaapcentrum. De keuze voor een één- of tweepersoonskamer wordt gerespecteerd naar beschikbaarheid. Een van de ouders kan steeds overnachten bij zijn of haar kind.
Intensieve zorg op kindergeneeskunde
Alle patiënten die intensieve verzorging nodig hebben, liggen op de intensieve zorgen voor kinderen (Inzo 4). Deze afdeling vormt een onderdeel van de afdeling intensieve zorgen met specifieke pediatrische expertise.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Consulenten en geassocieerde artsen
Fellows
Administratieve medewerkers
Verpleegkundigen
Paramedici
Psychologen
Technische medewerkers
Patiëntenbegeleiding
Het team op kindergeneeskunde
Op de dienst kindergeneeskunde werken heel wat zorgverleners: kinderartsen, (pediatrische) verpleegkundigen, psychologen, logopedisten, kinesisten, diëtisten … alle disciplines werken nauw samen om het zorgtraject volledig af te stemmen.
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.