Mijn kind wordt opgenomen

Wordt je kind binnenkort opgenomen in het UZA? Lees onderstaande informatie dan goed door.

Ondergaat je kind tijdens zijn of haar opname ook een ingreep? Neem dan zeker ook een kijkje op deze pagina.

verloop van de opname

Goede voorbereiding thuis

Een goede voorbereiding thuis kan heel wat angst en stress wegnemen. Daarom is het belangrijk dat je je kind eerlijk uitlegt wat er zal gebeuren.

Lees hier enkele tips voor een goede voorbereiding en wat je best meebrengt naar het ziekenhuis

Opname

Aanmelden

  • Meld je aan bij de onthaalbalie in de inkomhal. Neem eerst een ticket aan de infokiosk (links van de wachtzaal in de inkomhal) en neem plaats in de wachtzaal. Wacht tot je nummer op het scherm verschijnt en meld je kind aan bij de inschrijfbalie.
     
  • Na inschrijving vervolg je je route naar naar de verpleegafdeling waar je kind zal verblijven (eventueel kan een vrijwilliger je naar de afdeling begeleiden). Een zorgverlener zal jullie hier ontvangen en naar de kamer begeleiden.

Kamer

De meeste van onze kamers zijn éénpersoonskamers. Alle kamers beschikken over digitale TV en een vlotte internettoegang. De kamers zijn licht, modern en voorzien van alle comfort. Als ouder kan je blijven overnachten dankzij de comfortabele rooming-in faciliteiten (zie verder). 

Bekijk hier foto's van de verpleegeenheid kindergeneeskunde.

Zorg

Er is altijd één verpleegkundige verantwoordelijk voor de verzorging van je kind. Wil je graag zelf je kind voeden of helpen verzorgen, dan kan je dat steeds met de verpleegkundige afspreken. Jouw hulp is handig omdat jij je kind het beste kent. Als je dringend een verpleegkundige nodig hebt, ga dan iemand op de gang halen en blijf niet wachten bij de bel.

Elke dag tussen 9.00 en 10.30 uur komt de zaalarts even langs voor een kort onderzoek. In de namiddag is er tijd om hem/haar uitgebreid te spreken en vragen te stellen. Maak eventueel een lijstje met alle vragen zodat je niets vergeet. Je kan ook telefonisch of via de verpleegkundige een afspraak maken.

Wij vragen je om de kinderarts niet te storen tijdens zijn zaalronde en geduldig je beurt af te wachten. De zaalarts probeert altijd de dringende vragen en problemen eerst te behandelen.

Onderzoeken en ingrepen

  • Indien mogelijk mag je onderzoeken bijwonen. Het is wel moeilijk om je vooraf het juiste uur te geven.
  • Kinderen die geopereerd worden, mogen (soms) door één ouder begeleid worden tot in de operatiezaal (tot je kind slaapt). Lees hier meer over een ingreep bij je kind

Dagverloop

07:00 Start van de ochtendverzorging
08:00 Ontbijt
Voormiddag
Bezoek van de arts (soms ook op een ander tijdstip)
Onderzoeken
Ingrepen
12:00 Middagmaal
13:00 - 14:00
Middagrust. Wij streven ernaar om de kinderen maximaal rust te
geven. Gelieve daar als bezoeker rekening mee te houden.
Namiddag
Bezoek van de arts (soms ook op een ander tijdstip)
Onderzoeken
Ingrepen
17:00 Avondmaal
Vanaf 19:00
Avondritueel
- Speelgoed in de kamer wordt opgeruimd.
- Pyjama of slaapkleedje wordt aangetrokken (indien gewenst).
- Lichten worden gedempt in de gang en op de kamer.

Het bezoekuur van niet-ouders loopt ten einde om 19 uur en we vragen hen dan ook rustig te vertrekken, zodat ouder en kind nog even samen kunnen zijn.
20:00 - 21:00 Bedtijd
20:00 - 6:00
De kinderen slapen. De nachtverpleegkundige vervult de nodige
zorgen, en houdt toezicht.

Bezoek en overnachting ouders

Bezoekuren

Bezoek! Elk kind kijkt er naar uit.

Buiten de bezoekuren kan je de afdeling enkel betreden met een code die je kreeg bij opname van je kind. Om de veiligheid en privacy van je kind en andere kinderen te garanderen, vragen we je deze code niet door te geven.

Respecteer de rust op de afdeling. Beperk het aantal bezoekers en laat hen de bezoekjes kort houden. Zet radio en televisie in de kamer niet te luid.

Overnachting ouder

Eén van beide ouders kan tegen betaling blijven slapen op de kamer van het kind, dit is 'rooming-in'. De partner van de inslapende ouder, familie of vrienden kunnen vlakbij het UZA overnachten in Zorghotel Drie Eiken.

  • Elke kamer beschikt over een slaapbank die je tot naast het bed van je kind kan rijden. Je kan gebruik maken van de douche op de kamer.
  • Je vindt linnen en kussens in de kleerkast. Berg het linnen overdag op in de kast. 
  • Breng zelf nachtkledij, toiletgerief, handdoeken en washandjes mee.
  • De kosten van de overnachting en ontbijt voor een ouder worden bij de ziekenhuisrekening van je kind verrekend. Rooming-in wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds. Lees meer over de tarieven voor rooming-in.

Maaltijden

Voeding is belangrijk voor je kind. Gevarieerd en gezond eten is goed voor de genezing. We zetten de voedingsgewoonten van thuis zoveel mogelijk verder in het ziekenhuis. Als onderdeel van een behandeling kan een arts het voedingsschema wel aanpassen.

Peuters (tot 3 jaar) en oudere kinderen kunnen samen met jou kiezen uit verschillende menu’s.

Soms moet je kind nuchter blijven voor een onderzoek of een ingreep. Dat wil zeggen dat het niet mag eten of drinken. Kinderen vinden dit meestal niet zo leuk.

Verwijder alle voedingsmiddelen uit de buurt van je kind. Laat voeding of dranken nooit achter binnen het bereik van je kind. Volg de voedingsadviezen van de arts strikt op. De diëtiste van de afdeling is steeds bereid om je hierbij te helpen.

Breng zo weinig mogelijk snoep mee. Informeer eerst bij de verpleegkundige of je kind alles mag eten. Bewaar geen voeding in de kasten op de kamer.

Zuigelingenvoeding

Indien mogelijk gebruiken we dezelfde zuigelingenmelk of een gelijkwaardig alternatief als bij jou thuis, tenzij de behandelende arts iets anders voorschrijft.

Onze melkkeuken bereidt de flesjes met de grootste zorg voor kwaliteit en hygiëne. Omwille van voedselveiligheid is het strikt verboden om zelfbereide flesjes (dus opgeloste poeders) van thuis mee te brengen naar het ziekenhuis.

Voor ouders

  • De inslapende ouder krijgt rond 8 uur het ontbijt op de kamer (koffie/thee inbegrepen)
  • Voor een middagmaal, avondmaal of snack verwijzen we je graag naar de eetgelegenheden in de inkomhal.
  • Er is plat of bruisend water op de kamer. Je kan ook andere (warme en koude) drankjes kopen aan de automaat op onze afdeling/in de inkomhal.

 

Ontspanning

Speelgoed, ziekenhuisclowns, een fitnessruimte en de schooljuf maken het verblijf van de jonge patiënten net iets leuker.

  • De verpleegeenheid kindergeneeskunde beschikt over een speelzaaltje waar uw kind naar hartelust kan spelen. Ruim nadien alles netjes terug op. Breng gerust eigen speelgoed mee, maar hou eigen speelgoed en speelgoed van het ziekenhuis goed gescheiden.
     
  • Enkele keren per week komt een speeljuf langs die met de kinderen spelletjes speelt, knutselt, tekent… 
     
  • Tieners kunnen terecht in een ruimte met fitnesstoestellen en zitzakken. Hier kunnen ze samen sporten, naar een film kijken of playstation spelen. 
     
  • Op maandag is het feest, want dan komen de ziekenhuisclowns op bezoek. Ze bezoeken alle kinderen. Een moment van ontspanning voor ouders en kinderen. 
     
  • Elke kamer heeft een televisie met filmkanaal. Het filmaanbod is geschikt voor alle leeftijden. 
  • Je kind kan ook buiten spelen of een luchtje scheppen op het dakterras op de tweede verdieping, vlakbij de raadplegingen van de dienst kindergeneeskunde (E2). Je moet hier wel steeds toezicht houden. 
     
  • Wil je met je kind een wandeling maken of naar de cafetaria gaan? Dat kan als je kind zich goed genoeg voelt. Maar verwittig wel steeds de verpleegkundige. Kinderen onder 16 jaar moeten steeds vergezeld worden van een volwassene bij het verlaten van de afdeling.

Kan mijn kind naar school in het UZA?

We doen er alles aan om schoolachterstand tot een minimum te beperken. Daarom is er een ziekenhuisschool op kindergeneeskunde. Het aangeboden onderwijs is steeds op maat van je kind. De kleintjes krijgen les op een speelse manier. Patiënten uit het secundair krijgen les op hun niveau van gediplomeerde leerkrachten.

Er is een klaslokaal waar alle kinderen ongestoord les kunnen volgen. Is je kind 2,5 jaar of ouder, dan kan het 's ochtends naar de klas.

Vrienden maken, schoolwerk, inhaallessen of toetsen maken... de leerkrachten helpen hen er graag bij.


Veiligheid

Elke patiënt in het UZA krijgt een polsbandje met zijn gegevens. Het bandje vertelt ons wie je kind is. Dat is belangrijk om hem of haar de juiste zorg te kunnen geven. Zorg ervoor dat je kind het bandje altijd draagt. Als het bandje loskomt, vuil of beschadigd is, vraag dan een nieuw bandje aan de verpleegkundige.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind niet valt?

Sommige kinderen lopen meer risico op vallen door hun leeftijd, aandoening of medicatie. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Hier vind je enkele tips om valpartijen te voorkomen. Vraag meer uitleg aan de verpleegkundige.

  • Zet zo nodig de spijlen van het bed omhoog, zeker bij het vervoer van je kind bijvoorbeeld naar een onderzoek of operatie.
  • Zet het bed in de laagste positie zodat je kind makkelijk in en uit kan stappen.
  • Blijf bij een onderzoek naast het bed, de onderzoekstafel of brancard staan.
  • Laat je kind steeds in zijn/haar eigen bed slapen met de spijlen omhoog. Laat je kind niet in het andere bed slapen.
  • Probeer bij je kind te zijn als het ontwaakt na een onderzoek of ingreep onder verdoving.
  • Vraag hulp aan een verpleegkundige als je kind de eerste keer uit bed wil na een onderzoek of een operatie en ondersteun je kind als het wil stappen.
  • Ga zorgvuldig om met leidingen van het infuus, snoeren, monitors en sondes.
  • Hou de kamer opgeruimd.
  • Doe je kind liefst gesloten schoenen/pantoffels met een antislipzool aan.
  • Laat je kind nooit alleen achter op het verzorgingskussen of in het bad(je).
  • Laat ’s nachts een lichtje branden.
  • Hou toezicht tijdens het spelen. Laat je kind alleen met veilig speelgoed spelen.
  • Laat je kind niet in bed of op ander meubilair springen.
  • Maak de riempjes vast als je kind in een relax, kinderbuggy, wandelwagen of eetstoel zit.
  • Als je kind een sta-, zit- of ligorthese (een op maat gemaakte zit- of ligschelp) nodig heeft, installeer je kind dan op een correcte en veilige manier en maak de riempjes vast.
  • Om valrisico te vermijden vragen wij je om het kind steeds te laten slapen in zijn/haar bed met de bedspijlen omhoog.
  • Als je de kamer verlaat:
    - verwittig de verpleegkundige
    - voorzie een veilige omgeving in de kamer
    - laat je kind veilig in bed achter: in een veilige en stabiele houding en met de bedspijlen omhoog
    - leg de bel binnen handbereik

 

Pijn

Een kind dat naar het ziekenhuis moet, dat is nooit fijn. Pijn kan het dan al helemaal missen. Onze teams doen er alles aan om pijn zoveel mogelijk te voorkomen en zo goed mogelijk te verzachten.

Lees hier meer over hoe we pijn bij kinderen meten, voorkomen en behandelen

Joepie, naar huis!

De arts beslist wanneer je kind naar huis mag. De verpleegkundige geeft je alle nodige papieren en geneesmiddelen mee die bij het ontslag en de thuiszorg horen. Controleer nog eens goed of je niets vergeten bent in de kamer voor je de afdeling verlaat. Achtergelaten kleding of speelgoed kunnen slechts tijdelijk bewaard worden.

Onze dienst werkt nauw samen met je verwijzende kinderarts. Indien je kind naar het UZA verwezen werd voor aanvullende diagnostiek en/of behandelingen, dan wordt je kinderarts op de hoogte gehouden van de evolutie. Als de toestand van je kind gestabiliseerd is en de behandeling het toelaat, wordt je kind teruggebracht naar het verwijzend ziekenhuis om de behandeling te voltooien.

Je kinderarts coördineert namelijk de langdurige opvolging en dit laat ook toe om je kind dichter bij huis te verzorgen. De opvolging voor specifieke medische problemen zal dan ambulant in het UZA gebeuren in samenspraak met je kinderarts.   

Voor een vlot ontslag raden we je aan om gebruik te maken van het attesten-formulier. Zo kunnen wij je vlot de nodige attesten, formulieren en voorschriften bezorgen. Vul dit formulier in van zodra je weet dat je naar huis mag en geef het, eventueel samen met de formulieren van je verzekeringsinstelling, af aan de arts of de verpleegkundige. 

Terug thuis

Bij thuiskomst kunnen sommige kinderen angstig zijn. Soms vragen ze de eerste dagen wat meer aandacht en willen ze niet alleen slapen, zijn ze ’s nachts onrustig, huilerig, bang of onzindelijk.

Gun je kind de nodige tijd om de ziekenhuisopname te verwerken en zich weer aan te passen. Praat eens over de fijne momenten.

Contacteer ons gerust

Heb je nog vragen of problemen? Dan kan je kindergeneeskunde steeds bereiken op tel. 03 821 58 50 of tel. 03 821 58 99.
 

FAQ

Wat als mijn kind in een rolstoel zit?

De verpleegeenheid kindergeneeskunde beschikt over een ruime badkamer en douche met douchebrancard om je kind vlot te kunnen verzorgen in een rolstoel.

Waar is het ouderlokaal?

Voor de ouders is er een ouderlokaal E113. In dit lokaal kan je even bekomen, tv kijken, eten opwarmen ... Er zijn plastic bordjes en bestek beschikbaar. Je staat zelf in voor de orde en netheid van het lokaal. Je mag geen elektrische apparaten van thuis meebrengen.

Beschik ik over een eenpersoonskamer?

Er zijn verschillende kamertypes op de kinderafdeling: eenpersoons- en meerpersoonskamers. De meeste kamers zijn eenpersoonskamers. De kamerkeuze maak je bekend bij de opname. Op een eenpersoonskamer mag de arts een ereloonsupplement vragen.

Is er internet in het ziekenhuis?

Je kan in het UZA gratis gebruik maken van een draadloze internetverbinding met je eigen laptop, tablet of smartphone. Log in op UZA_internet.

Hoeveel moet ik betalen?

Bij je opname krijgt u een verklaring met je kamerkeuze en de financiële voorwaarden. Stel gerust vragen als je meer informatie wenst. Meer informatie over de factuur, telefoon- en parkeertarieven vind je ook in de onthaalbrochure.

Hoe kan ik een kaartje of brief sturen? 

De post wordt dagelijks op de kamer bezorgd. Als je een kaartje wil sturen, vermeld dan de volgende gegevens:
UZA
Naam en voornaam van de patiënt
Kindergeneeskunde E1 + kamernummer
Drie Eikenstraat 655
2650 Edegem

Kan ik telefoneren naar de kamer?

Bij de opname van je kind krijg je aan de onthaaldienst een codenummer. Elk bed op de afdeling beschikt over een telefoontoestel dat je rechtstreeks kan bellen.

Laatst aangepast: 28 november 2023