Internationale Glaucoomweek: gratis opsporing en onderzoek naar glaucoom

Ter gelegenheid van Internationale Glaucoomweek nodigt de BGS, Belgian Glaucoma Society, de bevolking uit voor een gratis opsporing van deze ziekte. De doelgroep zijn de personen ouder dan 40 jaar en die nog niet gevolgd worden door een oogarts. Op 13 maart 2018 kan u in het UZA terecht voor een gratis opsporing van deze ziekte.

di, 13/03/2018 -
14:00 tot 18:00
Inkomhal

Internationale Glaucoomweek

Gratis opsporing en onderzoek op 13 maart 2018 van 14u tot 18u in het UZA. 

Ter gelegenheid van Internationale Glaucoomweek nodigt de BGS, Belgian Glaucoma Society, de bevolking uit voor een gratis opsporing van deze ziekte.

Glaucoom wordt veroorzaakt door een beschadiging van de oogzenuw, wat eerst een vernauwing van het gezichtsveld veroorzaakt. Uiteindelijk leidt het tot blindheid bij onbehandelde patiënten. Een hoge oogdruk is één van de belangrijke risicofactoren, maar niet de enige, voor deze aandoening. De druk in het oog wordt bepaald door het evenwicht tussen de productie van oogvocht (het vocht waarmee de oogbol gevuld is) en de afvoer ervan via een fijn netwerk van kanaaltjes. Indien de weerstand in dit netwerk toeneemt, stijgt de druk in het oog en kan glaucoom ontstaan. 

Een van de belangrijkste oorzaken van blindheid in de wereld.

Niet behandeld glaucoom is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid en een vroegtijdige vaststelling van de ziekte is cruciaal. De vroegtijdige opsporing omvat een controle van de oogdruk, het meten van het gezichtsveld en het inspecteren van de oogzenuw. 

Glaucoom evolueert heel langzaam, is pijnloos en vertoont geen symptomen. Indien tijdig opgespoord kan glaucoom behandeld worden door de oogdruk te verlagen. De oogdruk kan verlaagd worden door medicatie, met een laserbehandeling of door een chirurgische ingreep. Het verlies van het zicht door glaucoom is onomkeerbaar. Zonder behandeling kan deze ziekte tot blindheid leiden.

Praktische informatie 

Organisator: Belgian Glaucoma Society, onder initiatief van dr. Kiekens en prof. De Groot van de dienst oogheelkunde

Tijdstip: 13 maart 2018 van 14u tot 18u 

Locatie: Inkomhal van het UZA 

Kostprijs: Gratis 

Wie: personen ouder dan 40 jaar die nog niet gevolgd worden door een oogarts.

De opsporing en het onderzoek zijn pijnloos en het heeft geen invloed op het zicht of op verdere activiteiten na het onderzoek.

Personen die contaclenzen dragen moeten deze verwijderen voor het onderzoek.