Biotechdag: kijk binnen in het labo

Biotechdag: kijk binnen in het labo

Datum: 
05/10/2018

Altijd al willen weten hoe celtherapie precies werkt of wat we in de toekomst zullen kunnen voorspellen via bloedresultaten? Op de Biotechdag op zondag 21 oktober 2018 krijgen jong en oud een unieke kijk achter de schermen van de medische wetenschap.



Na de eerste biotechdag in Gent is dit jaar Antwerpen aan de beurt. Op de Campus 3 Eiken kunnen kinderen en volwassenen zelf experimenten uitvoeren, hightechlabo’s bezoeken, biotechbabbels bijwonen en in gesprek gaan met jonge onderzoekers. Een unieke kans om enkele innovatieve UZA-onderzoeken van dichtbij te leren kennen.



Bloedresultaat voorspelt evolutie


Op intensieve zorgen volgen we patiënten van nabij op via bloedresultaten en vitale parameters zoals bloeddruk en hartslag. Maar je kunt via computeranalyses van die gegevens ook voorspellen hoe de patiënt zal evolueren, argumenteren prof. dr. Philippe Jorens van het UZA en dr. Tom Vanden Berghe van het VIB en de Universiteit Gent. Ze leiden ons binnen in ‘de eeuw van de gepersonaliseerde geneeskunde.’



Van leverbiopsie naar bloedprik


Omdat een chronische leverontsteking tot kanker kan leiden, is het belangrijk om leverproblemen goed op te volgen. Helaas kan dat voorlopig enkel met een biopsie: een procedure die medische risico’s inhoudt en maximaal om de zeven jaar kan worden afgenomen. Daarom ontwikkelt een team van Vlaamse moleculair biologen en klinische onderzoekers een bloedtest waarmee je de evolutie van leverontstekingen kunt opvolgen. Prof. dr. Sven Francque van het UZA en prof. dr. Nico Callewaert van het VIB en de Universiteit Gent stellen het onderzoek voor.



Doorbraakgeneeskunde met eigen cellen


Binnen de medische wetenschap is celtherapie een beloftevolle nieuwe methode: eigen lichaamscellen worden ingezet om patiënten te genezen of te ondersteunen. Als hoofd van het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde van het UZA vertelt prof. dr. Zwi Berneman over de positieve resultaten die al geboekt werden, onder meer met een ‘kankervaccin’ en onderzoek naar een nieuwe behandeling voor MS. Je kan het CCRG trouwens ook bezoeken. Prof. dr. Nathalie Cools leidt je samen met haar team rond in de labo’s.



De geheimen van de biobank


In het UZA valt nog meer te ontdekken: je kunt er een rondleiding krijgen in de biobank. Dat is een bibliotheek waarin we stalen van menselijk materiaal bewaren voor wetenschappelijk onderzoek. We stockeren momenteel 125.000 stalen, waarvan een deel aan maar liefst -196°C. Via de stalen leren we echt begrijpen hoe bepaalde ziekten en hun varianten werken en door welke factoren ze zich laten beïnvloeden. De vele stalen zijn onder andere cruciaal bij het onderzoek naar biomerkers: de genetische aspecten die bepaalde ziektes voorspellen.



Biotechdag

zondag 21 oktober van 12u30 tot 17u30, Campus 3 Eiken, Antwerpen

De toegang is gratis.

www.vib.be/nl/biotechdag

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook