Dialyse tussen walvissen en ijsberen

Dialyse tussen walvissen en ijsberen

Datum: 
03/01/2012

Lisette (33) is al dertien jaar nierpatiënte. De donornier die ze op haar 21e van haar moeder kreeg, werd vorig jaar afgestoten. Nu is het wachten op een nieuwe nier, maar ondanks haar beperking gaat Lisette volop voor haar passie: reizen. Op cruise naar de Noordpool bijvoorbeeld. 

‘Ik ben gek op de bergen en heb nooit echt last van de kou. Het was dus mijn droom om eens met mijn vriend naar de Noordpool te reizen. Het is er zo heerlijk afgelegen en zulke mooie natuur vind je bijna nergens ter wereld. Door mijn nierprobleem moet ik echter elke nacht aan de dialyse. Toch wilde ik me niet laten tegenhouden. Ik heb gekozen voor peritoneale dialyse, wat inhoudt dat mijn bloed wordt gezuiverd via mijn buikvlies en een steriele vloeistof die in mijn buik loopt. De reis vroeg dus wel wat voorbereiding. Ik heb eerst overlegd met mijn arts in het UZA, dr. Vellinga. Zij vond dat ik het gewoon moest doen. Dat zij erachter stond, was voor mij heel belangrijk. Soms blijkt er meer mogelijk dan je denkt …

Twaalf liter per nacht

Ook Vera Kovacic, de dialyseverpleegster in het UZA, heeft mij goed geholpen. Zij zorgde voor het nodige papierwerk. Zo moest onder meer het dialyseapparaat mee op het vliegtuig. Dat gaf eerst problemen bij de douane in Zaventem, met een lange wachtrij tot gevolg. Maar met de nodige papieren kwam het toch goed. Het grootste deel van de vloeistof – ik heb minstens 12 liter nodig per nacht – hadden we gelukkig al aan boord kunnen zetten toen het cruiseschip even in Nederland lag aangemeerd. In Spitsbergen heb ik dan nog een tussenstuk gekocht om mijn dialysemachine gelijkmatig van stroom te voorzien, en dan was ik er klaar voor!

De eerste nacht was behoorlijk spannend, maar het ging prima. De dialyse gebeurt terwijl ik slaap. Voor mij een groot voordeel tegenover hemodialyse, want daarvoor moet je drie keer per week naar het ziekenhuis. Dan kun je niet zo makkelijk op reis. Onze week verliep echt soepel. Er was veel regelmaat op het schip, gezonde buitenlucht en genoeg beweging. Ook mijn nierdieet ging goed, aangezien er meestal een buffet was en ik zelf kon kiezen wat ik at. 

Ik heb eerder trips gemaakt naar Frankrijk, Italië en Zwitserland … maar dit was voorlopig mijn laatste reis. Ik sta nu al een tijdje op de wachtlijst voor een nieuwe nier en dus stijgt de kans dat er binnenkort eentje vrijkomt. Ik kan het me niet veroorloven om dan weg te zijn!’

Info: dienst nefrologie T UZA 03 821 34 35

 

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook