H. Goossens wil breed centrum voor infectieziekten bouwen

H. Goossens wil breed centrum voor infectieziekten bouwen

Datum: 
14/11/2018

Al jaren waarschuwen artsen en overheden dat het overdadig gebruik van antibiotica leidt tot een toegenomen weerstand van bacteriën. Zo dreigen superbacteriën bestaande antibiotica waardeloos te maken. Er wordt heel wat onderzoek gedaan naar nieuwe soorten antibiotica, maar ook naar hoe de resistentie zo veel mogelijk kan worden tegengegaan.

Een van de meest prominente wetenschappers op dat vlak is Antwerpenaar Herman Goossens, verbonden aan de Universiteit Antwerpen en het UZA. Hij heeft nu grootse plannen. Zo wil hij een breed Europees onderzoeks- en expertisecentrum voor onderzoek naar infectieziekten bouwen.

'Dit wordt een gigantisch project, waar ik zo'n vijf jaar geleden aan begonnen ben', zegt Goossens. 'Je kan het qua schaalgrootte vergelijken met bijvoorbeeld het ECDC, het Europees centrum voor ziektepreventie- en bestrijding, dat zo'n tweehonderd medewerkers telt.'

'Ik heb aan heel wat grootschalige Europese projecten meegewerkt. Zelf ben ik nu aan het einde van mijn carrière. Daarin heb ik gezien dat Europa het onderzoek niet goed aanpakt. Er is veel te weinig coördinatie', klinkt het.

'Je zet een project op het getouw, je voert het uit en dan eindigt het. Daar wil ik een langetermijnaanpak van maken.'

Vanaf 1 januari 2019, en vervolgens twee jaar lang, zal er worden gewerkt aan een businessplan. 'We krijgen daarvoor 3 miljoen euro steun vanuit Europa. Concreet willen we komen tot een gebouw met een centrum voor klinisch onderzoek', aldus Goossens. 'De bedoeling is daarvoor een structuur uit te bouwen, mogelijk in Antwerpen, maar ook in Utrecht.'

Uiteindelijk wil Goossens komen tot een onderzoeksnetwerk dat studiewerk verricht om infectieziekten te bestrijden. Er is ook plaats voor studies naar antivirale en antischimmelmiddelen en naar vaccins en diagnostische tests.

ECRAID

Het project krijgt de naam ECRAID ( European Clinical Research Alliance on Infectious Diseases). Het geeft een voortbestaan aan de lopende projecten COMBACTE ( Combatting Bacterial Resistance in Europe) en PREPARE ( Platform for European Preparedness Against (Re-)emerging Epidemics). Dat laatste is een project geleid door Goossens aan de Antwerpse universiteit. Beide projecten samen zijn goed voor zo'n 300 miljoen euro, maar lopen in de komende jaren af. Op 17 januari volgt een plechtige lancering van het project.

Christoph Meeussen

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook