Facetgewrichten

Wat zijn facetgewrichtjes?

De facetgewrichtjes zijn de kleine gewrichtjes aan de achterzijde van de hals-, romp- en lendenwervels. Ze zorgen mee voor de stabiliteit van de wervelkolom. Door ontsteking, natuurlijke slijtage, een ongeval,… kunnen deze gewrichtjes soms pijn veroorzaken.

Deze pijn kan aangepakt worden met een behandeling van de kleine zenuwbaantjes in de facetgewrichtjes. Om na te gaan of de pijn uit deze gewrichtjes ontstaat, voert de arts een 'diagnostisch zenuwblok' uit. Daarbij spuit de arts een plaatselijk verdovend middel in ter hoogte van deze gewrichtjes.

Als je hierna minstens 50% minder pijn ervaart dan voor het onderzoek, stelt de arts een ‘denervatie’ voor. Daarbij worden de zenuwbaantjes opgewarmd door elektrische stroom om de pijngeleiding te verminderen. De denervatie moet binnen de 3 maanden na het proefblok uitgevoerd worden voor de terugbetaling.

Hoe verloopt de procedure?

Meld je aan op het secretariaat van het multidisciplinair pijncentrum. De verpleegkundige begeleidt je naar de behandelkamer. De zorgverleners vragen geregeld je naam en geboortedatum en bepaalde medische gegevens (zoals allergie, diabetes, inname van antistollingsmedicatie, mogelijke zwangerschap).

Je gaat op de buik of de zij liggen op de onderzoekstafel. Je huid wordt steriel ontsmet. Tijdens de procedure wordt gebruik gemaakt van medische beeldvorming (radioscopie of echografie). Bij een procedure in de hals plaatst de verpleegkundige vooraf een katheter (een dun buisje in een bloedvat).

Wat zijn mogelijke neveneffecten?

Het is mogelijk dat je wat pijn ter hoogte van de prikplaats hebt. Soms kan je tijdelijk krachtsverlies in armen of benen ervaren. Na een denervatie ervaar je de eerste dagen tot twee weken mogelijk meer pijn dan voordien. Dat komt door irritatie van de zenuwbaantjes, maar vermindert nadien.

Hoe bereid je je best voor?

  • Voor het onderzoek mag je drinken en eet je best een lichte maaltijd.
  • Kies voor gemakkelijke, loszittende kledij.
  • Draag geen juwelen.
  • Laat waardevolle voorwerpen thuis.
  • Zorg ervoor dat iemand je vervoert, want je mag zelf geen voertuig besturen na de verdoving.

Wat na de procedure?

Na de inspuiting moet je een uurtje rusten in de recovery of ontwaakzaal. Je vult een evaluatieformulier in en bezorgt het aan het secretariaat van het pijncentrum.

Laatst aangepast: 02 februari 2024
Auteur(s): Team pijncentrum