Holvoeten

Holvoeten

Wat zijn holvoeten?

Holvoeten worden gekenmerkt door een verhoging van de middenste voetboog. Men spreekt vaak ook van een ‘voet met een hoge wreef’. Het gevolg van een verhoogde voetboog is dat het oppervlak waarop u steunt en waarop het lichaam gedragen wordt, verkleind en er klachten ontstaan aan de hiel en of de voorvoet wegens een te hoge druk op deze zones. Vaak gaat dit ook gepaard met een standafwijking van het hielbeen, waarbij de hiel te veel naar buiten staat en er te veel druk op de buitenkant van de hiel en de rest van de voet komt. Holvoeten zijn vaak erfelijk. In sommige gevallen komen holvoeten voor in het kader van neurologische aandoeningen zoals spierziekten, aandoeningen van het ruggenmerg of na een verlamming.

Symptomen van holvoeten

  • pijn aan de hiel en/of voorvoet
  • eventueel een misvorming van de tenen, zoals klauwtenen
  • vaak last met het dragen van gesloten schoenen (een slechte pasvorm en de hoge wreef).
  • soms abnormale eeltvorming onderaan de voorvoet
  • vaak is een holvoet ook minder soepel dan een normale voet

Onderzoeken bij holvoeten

Het lichamelijk onderzoek wordt meestal aangevuld met een radiografisch onderzoek van de voet. In het geval men een onderliggende neurologische afwijking vermoedt, zal er een EMG-onderzoek gevraagd worden.

Behandeling van holvoeten

Steunzolen in combinatie met aangepaste schoenen zijn een vereiste om het steunvlak te vergroten. Stretchoefeningen en spalken kunnen gebruikt worden om de voeten zo lang mogelijk soepel te houden. Orthopedische schoenen zijn een andere oplossing, zeker in het geval van neurologische holvoeten. Bij ernstige aandoeningen gaat de arts over tot een heelkundige correctie van de voet, om het voetoppervlak te vergroten en om de voet zoveel mogelijk te stabiliseren.

Laatst aangepast: 24 november 2021
Auteur(s): Team orthopedie