Basislongfunctieonderzoek
Een basislongfunctieonderzoek wordt uitgevoerd om de werking van de long te beoordelen.
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Pneumologie
Hoe maak ik een afspraak?
- Als de huisarts je verwijst voor een basislongfunctieonderzoek, heb je een verwijsbrief nodig en kan je voor een afspraak bellen naar 03 821 30 39.
- Voor een advies van de longarts, heb je ook een verwijsbrief nodig en kan je voor een afspraak bellen naar 03 821 47 13.
Wat is een basislongfunctie onderzoek?
Het onderzoek wordt uitgevoerd om de werking van de longen te beoordelen zodat we een juiste diagnose kunnen stellen en/of de behandeling kunnen evalueren.
Hoe bereid ik mij voor?
- Je hoeft niet nuchter te zijn
- Het is wel belangrijk dat je rustig en ontspannen aan het onderzoek begint
- Voor het slagen van de test is het mogelijk dat je moet stoppen met bepaalde medicatie. De behandelende arts zal vertellen om welke medicijnen het gaat.
- Je kan beter niet roken voor het onderzoek
Voor dit onderzoek hebt je altijd een voorschrift van je huisarts nodig of het onderzoek wordt aangevraagd door een arts uit het UZA.
Onderzoek / Verloop
Er zijn verschillende testmethodes om de functie van de longen te meten: spirometrie, diffusiemeting en bodybox. Bij iedere longfunctietest adem je in een mondstuk aan het longfunctieapparaat. Je neus wordt met een neusklem afgesloten.
De keuze van de onderzoekstechniek hangt samen met de aard van de klachten en de aandoening die daarbij mogelijk een rol speelt. Een longfunctieonderzoek is niet pijnlijk, maar vraagt wel je maximale inzet en medewerking. Het totale onderzoek kan 15 minuten tot één uur duren.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.