Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) tekenen samen een strategie uit voor de periode 2022-2030. Welke keuzes maken we voor de toekomst, en aan welke maatschappelijke vraagstukken dragen we actief bij? De toekomstvisie is gericht op samenwerking met alle partners binnen het nieuw opgerichte zorgecosysteem in de regio Antwerpen, namelijk de Antwerp Health Harbour

Kernwaarden, missie en visie

De toekomstvisie van UZA/ UAntwerpen is gericht op samenwerking met alle partners binnen het zorgecosysteem.​ 

Kerndoel

Samen zorgen we ervoor dat patiënten, studenten, onderzoekers en verwijzers steeds bij ons terecht kunnen voor excellente zorg, opleiding en onderzoek. Als academische spelers engageren UZA/UAntwerpen zich om zorg voor de complexe patiënt te ontwikkelen en aan te bieden vanuit een holistische visie op gezondheid. Door daarnaast ook hoogkwalitatieve opleiding- en onderzoeksmogelijkheden te voorzien voor studenten, onderzoekers en andere actoren blijft de continuïteit van zorg gegarandeerd.

Antwerp Health Harbour
Langetermijnambitie

Het UZA en UAntwerpen willen een voortrekkersrol spelen in de uitbouw van de Antwerp Health Harbour: een innovatief zorgecosysteem in de regio Antwerpen dat complexe maatschappelijke gezondheidsvraagstukken succesvol aanpakt.

Alle medische en niet-medische actoren binnen het ziekenhuis en de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (FGGW) van Universiteit Antwerpen werken daarvoor nauw samen. Net als alle ziekenhuizen binnen het Helix-netwerk, alle zorg- en welzijnsactoren in de regio Antwerpen en alle spelers die (in)direct verbonden zijn aan de Antwerp Health Harbour.

HetUZA/UAntwerpen willen als belangrijke werkgevers in de regio ook een attractieve, stimulerende en veilige werkomgeving realiseren waarin alle medewerkers hun talenten maximaal kunnen ontplooien.

Onze kernwaarden als kompas
  • Op wetenschap gebaseerde innovatie: UZA/UAntwerpen stimuleren innovatie in al hun kerntaken en activiteiten
  • Holistische aanpak: De organisaties hebben in hun werking oog voor zowel de fysieke als mentale, sociale en spirituele dimensie van gezondheid.
  • Samenwerking: UZA/UAntwerpen werken samen met huidige en toekomstige partners op nationaal en internationaal vlak
    Inclusie: De organisaties bevorderen een inclusieve omgeving voor patiënten en medewerkers en omarmen diversiteit in alle vormen
  • Duurzaamheid: UZA/UAntwerpen streven naar duurzaamheid op vlak van gezondheid, medewerkers, materiaal, milieu en financiën
  • Integriteit: De organisaties engageren zich om steeds ethisch te handelen in elke beleidskeuze
Antwerp Health Harbour

Onze kerntaken

  1. 1

    UZA/UAntwerpen engageren zich om een voortrekkersrol op te nemen binnen het supraregionale zorgaanbod door universitair kwalitatief hoogtechnologische zorg aan te bieden.

    Doelstellingen:

    • UZA als referentiecentrum voor supraregionale zorg voor patiënten met een complexe zorgnood.
    • Evidence-based medicine: wetenschappelijke onderbouwing van elke stap binnen de patient journey.
    • Faciliteren van innovatieve zorgprogramma’s en zorgmodellen in samenwerking met alle actoren in het innovatief zorgecosysteem.
  2. 2

    Het opleiden van artsen, verpleegkundigen en paramedici in samenwerking met alle actoren binnen de Antwerp Health Harbour is een tweede kerntaak waarop UZA/UAntwerpen zich samen toeleggen.

    Doelstellingen:

    • Verzekeren van hoogkwalitatieve stage- en opleidingsmogelijkheden.
    • Opzet van samenwerkingsprotocollen binnen de faculteit FGGW, met andere faculteiten van de UAntwerpen en andere onderwijsinstellingen (bijv. andere universiteiten, hogescholen, instituten).
    • Stimuleren van ondernemerschap doorheen de hele organisatie.
  3. 3

    UZA/UAntwerpen richten zich als academische spelers op het uitvoeren van fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek. Hierbij wil men maximaal de resultaten vanuit wetenschappelijk onderzoek valoriseren binnen het innovatieve zorgecosysteem om zo de kwaliteit van zorg voor de patiënt continue te optimaliseren.

    Doelstellingen:

    • Uitvoeren van fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek: maximaal inzetten op vertaling van wetenschappelijke resultaten naar klinische toepassingen.
    • Samenwerking op vlak van wetenschappelijk onderzoek (bv. facultaire leerstoelen rond specifieke wetenschappelijke thema’s).
    • Valoriseren van het onderzoek binnen het zorgecosysteem door samenwerking met de verschillende actoren maximaal te stimuleren. Enerzijds wordt onderzoek gedreven door thema’s relevant voor het zorgecosysteem. Anderzijds zullen de resultaten uit het onderzoek verder het zorgecosysteem transformeren.
  4. 4

    Bij het uitvoeren van hun kerntaken, willen UZA/UAntwerpen steeds een impact leveren op heersende maatschappelijke thema’s die het gezondheidslandschap in de regio mee zullen transformeren in te toekomst: luchtkwaliteit, kansen voor kinderen, middelengebruik en verslavingsproblematiek, slachtoffers vanuit het verkeer en de haven.

    Samenwerking met de actoren binnen het innovatief zorgecosysteem is essentieel om een meerwaarde te creëren voor de maatschappij en een antwoord te bieden op complexe maatschappelijke gezondheidsvraagstukken.

Bekwaamheden

Om hun strategie succesvol te realiseren zetten UZA/UAntwerpen in op het verder ontwikkelen van vijf bekwaamheden:

  • Een gedragen unieke identiteit binnen het zorgecosysteem
  • Inzichten genereren uit verzamelde data
  • Ondernemerszin versterken
  • Transdisciplinair denken faciliteren
  • Duurzaamheid realiseren in al zijn facetten  

Organisatiestructuur

Om de strategie van UZA/UAntwerpen te kunnen realiseren, nemen we ook onze organisatiestructuren en managementtools onder de loep.

  • Op vlak van organisatiestructuur kiezen UZA/UAntwerpen ervoor om een meer horizontale organisatiestructuur te realiseren met een beperkt aantal verticale pijlers. UZA/UAntwerpen willen samenwerking en informatiedoorstroming binnen de organisaties maximaliseren door in te zetten op autonomie van diensten en het delen van kennis.
  • Om de doelstellingen in de strategie te meten en op te volgen definiëren UZA/UAntwerpen specifieke key-performance indicators (KPI’s) die het mogelijk maken om het beleid waar nodig tussentijds bij te sturen in lijn met de gemaakte strategische keuzes.

Bron: Strategie UZA/UAntwerpen 2030 | Strategische visietekst – Deloitte | Mei 2022