BiPAP bij je kind
BiPAP geeft ondersteuning bij de ademhaling met als doel het zuurstof- en koolzuurgehalte in het bloed binnen de normen te houden.
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Bij verdere vragen of opmerkingen kan je ons steeds contacteren:
CPAP kinderen | verpleegkundige
Kinderpneumologie
Wat is BiPAP?
BiPAP staat voor Bilevel Positieve luchtweg (Airway) druk (Pressure). Het is een toestel dat je luchtwegen open blaast op 2 verschillende drukniveaus. Tijdens inademing wordt er lucht aan een hogere druk geblazen dan tijdens de uitademing. Op deze manier kan het apparaat de ademhaling ondersteunen zodat ademen minder moeite kost.
Hoe moet je een BiPAP gebruiken?
Een ventilatieverpleegkundige zal je tijdens de raadpleging uitgebreid uitleggen hoe je een BiPAP bij je kind moet gebruiken. Ook kan je op deze consultatie terecht met alle vragen die je nog hebt na het lezen van deze informatie.
Hoe vaak moet mijn kind een BiPAP gebruiken?
Vaak wordt een BiPAP-toestel tijdens de slaap gebruikt, aangezien het verschijnsel van hypoventilatie zich dan meestal voordoet. In overleg met de behandelend arts van je kind is het ook mogelijk dat het toestel overdag gedragen moet worden.
Het toestel komt in een draagzak zodat je het makkelijk overal mee naartoe kan meenemen, zoals bijvoorbeeld op vakantie/kamp of tijdens een ziekenhuisopname.
Verdere opvolging
Binnen de maand na start van de BIPAP komt je kind op consultatie bij de longarts en de ventilatieverpleegkundige. Eventuele problemen en ongemakken kunnen dan besproken worden. Nadien wordt er opvolging gepland afhankelijk van de noden van je kind. Ook wordt het toestel regelmatig technisch nagekeken en uitgelezen.
Conventie
Wanneer je kind een BIPAP-toestel nodig heeft, voorziet de conventie het materiaal en het apparaat dat je kind nodig heeft. Je hoeft geen financiële bijdrage te leveren voor deze materialen. De conventie regelt de terugbetaling met de mutualiteit.
Om deze terugbetaling te kunnen garanderen is het belangrijk dat je op regelmatige tijdstippen op controle komt en de therapie zo goed mogelijk volgt. Breng altijd je toestel mee naar de controle in het ziekenhuis bij de ventilatieverpleegkundige en de kinderlongarts.
Praktische tips
- Zorg dat de neus van je kind goed vrij is. Dit kan door de neus te spoelen met fysiologisch water of voor het slapengaan de neus goed leeg te snuiten.
- Plaats de bevochtigingspot steeds laag. Zo kan condensatievocht teruglopen naar de pot en loopt dit niet naar het toestel of je kind.
- Wanneer de lucht in de kamer te koud of te droog is, kan het BiPAP toestel een verstopping van de neus veroorzaken. Zorg ervoor dat de kamertemperatuur minimum 16°C is.
- Zet het toestel op een plaats waar het zo weinig mogelijk stof kan aanzuigen zoals op nachtkastjes.
- Ga je met het vliegtuig? Neem het toestel dan mee in handbagage. Het toestel kan ook zonder problemen door de veiligheidscontrole. Laat de luchtvaart maatschappij van tevoren weten dat je met zo’n toestel reist.