Bloeddrukmeting
Een hoge bloeddruk wordt opgespoord met een bloeddrukmeter (sphygmomanometer of tensiometer).
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Cardiologie
Wat is een bloeddrukmeting?
Een hoge bloeddruk wordt opgespoord met een bloeddrukmeter (sphygmomanometer of tensiometer). Er bestaan verschillende types:
- Bloeddrukmeter met wijzerplaat en naald
- Bloeddrukmeter met kwikkolom (deze wordt conform de Europese wetgeving steeds minder gebruikt)
- Elektronische bloeddrukmeter met automatische weergave van de waarden: 24-uurs bloeddrukmeter of bloeddrukholter
24-uurs bloeddrukmeter
Bij twijfel kan ook een 24-uurs bloeddrukmeter (bloeddrukholter) worden meegegeven. Dit toestel zal automatisch de bloeddruk meten gedurende 24 uur, om het half uur, ook ‘s nachts. Zo krijgen we een idee over de bloeddrukcontrole, de graad van schommelingen en de bloeddruk ‘s nachts.
Bij ‘wittejashypertensie’ of het ‘wittejaseffect’ is de bloeddruk te hoog bij de arts, maar normaal in de thuissituatie. Dit fenomeen kunnen we perfect opsporen met een 24-uurs bloeddrukmonitoring. Wittejashypertensie is minder gevaarlijk dan permanente hoge bloeddruk en vereist geen geneesmiddelenbehandeling, maar wel een gezonde levensstijl.
Onderzoek / Verloop
De bloeddrukmeting is een snel en pijnloos onderzoek dat wordt uitgevoerd na minstens 5 minuten rust, in zittende houding en met een manchet aan de bovenarm (op harthoogte) waarvan de grootte is aangepast aan de armomtrek. Na een kop koffie, een maaltijd of een sigaret wordt beter minstens 30 minuten gewacht voor een bloeddrukmeting. De patiënt mag tijdens de meting ook niet praten.
Bij de eerste raadpleging wordt de bloeddruk aan beide armen gemeten, nadien aan de arm met de hoogste waarde. Een te groot verschil tussen beide armen kan wijzen op een probleem ter hoogte van de bloedvaten. De diagnose van hoge bloeddruk berust op verschillende metingen tijdens dezelfde consultatie en tijdens opeenvolgende raadplegingen.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.