Bloedtesten voor allergie
Sommige allergieën kunnen gedetecteerd worden in het bloed. Bij deze behandeling wordt er bloed afgenomen en op het bloedstaal kunnen verschillende testen plaatsvinden.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Immunologie, allergologie en reumatologie
Wat houden bloedtesten voor allergie in?
Er wordt bloed bij je afgenomen. Op het bloedstaal kunnen verschillende testen plaatsvinden.
Soorten bloedtesten voor allergie
IgE antistoffen (specifiek en totaal)
Vele allergieën worden veroorzaakt door IgE antistoffen. Deze IgE antistoffen zijn specifiek gericht tegen de stof(fen) waartegen je reageert en lokken zo de allergische reactie uit. We kunnen deze IgE antistoffen op een zeer eenvoudige manier in het bloed bepalen.
De testen vergen geen bijzondere voorbereiding en kunnen alle dagen uitgevoerd worden.
Basofielenactiveringstesten (BAT)
Basofielen zijn cellen die betrokken zijn in het ontstaan van de allergische reactie. Basofielen bevinden zich in het bloed en kunnen dus gestimuleerd worden met stoffen waaraan je mogelijk allergisch bent. De test wordt vooral gebruikt bij voedsel- en geneesmiddelenallergie.
Een afspraak is noodzakelijk omdat we de test enkel kunnen uitvoeren op vers afgenomen. Verder is er geen specifieke voorbereiding nodig.
Auto-immuun basofielenactiveringstest
Deze test wordt aangewend bij het vermoeden van een auto-immuunarticaria. In tegenstelling tot de traditionele basofielenactiveringstesten is geen vers afgenomen bloed nodig en volstaat serum.
De eenvoudige auto-immuun basofielenactiveringstest vergt geen bijzondere voorbereiding en kan alle dagen uitgevoerd worden.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.