Bij een punctie verwijdert de arts onder plaatselijke verdoving een stukje borstweefsel om het te laten onderzoeken op goedaardige of kwaadaardige kenmerken.

Synoniemen

Borstbiopsie
Praktisch

Maak een afspraak

Oncologisch en hematologisch dagziekenhuis

Route 105
Wat is een borstpunctie?

Wat is een borstpunctie?

Een borstpunctie of borstbiopsie is een aanvullend onderzoek om zekerheid te krijgen over de diagnose. Als de arts een afwijking in de borst vaststelt na een mammografie, MRI of door onderzoek, kan hij met punctie nagaan of het letsel goed- of kwaadaardig is. Afhankelijk van het soort vastgestelde afwijking, kiest de arts de meeste geschikte biopsie uit drie methodes.

Bij een punctie verwijdert de arts een stukje borstweefsel. Dat doet hij met een dunne naald onder plaatselijke verdoving. Nadien onderzoekt de patholoog het weefsel of de cellen onder de microscoop. 

Soorten

Naargelang het soort vastgestelde afwijking, kiest de arts de meeste geschikte biopsie uit de volgende drie methodes:

Onderzoek / Verloop

Onderzoek / Verloop

  1. 1

    Voor een punctie mag je geen bloedverdunners nemen. Als je dit gewoonlijk wel doet, bespreek dit dan met je behandelende arts. Hij zal instructies geven over het gebruik van deze medicatie.

    Breng ook steeds je vorige mammografie, echografie en het resultaat van je MR-onderzoek mee.

  2. 2
    • Je moet je bovenlichaam vrijmaken (beha en onderhemd moeten ook uit).
    • De borst wordt plaatselijk verdoofd.
    • Met begeleiding van het echotoestel neemt de arts stukjes weefsel weg met een naald.
    • De anatoompatholoog onderzoekt deze stukjes weefsel onder de microscoop in het labo.
  3. 3

    Het resultaat is 2 werkdagen na het onderzoek bekend. De anatoompatholoog stuurt een verslag naar je behandelende arts. Je verneemt de resultaten op de raadpleging bij uw arts en krijgt eventueel een voorstel tot behandeling.

  4. 4

    Het bekomen weefsel sturen we naar de dienst pathologische anatomie voor verder onderzoek. Enkele dagen later krijg je aanvragende arts het resultaat. Hij brengt je op de hoogte.

  5. 5

    • Druk bij bloeding of zwelling op de biopsieplaats. Breng eventueel een ijszakje aan. 

    • Het drukverband mag er de eerste dag al af, het andere verbandje pas na drie tot vier dagen, de steriele strips na zes tot zeven dagen. 

    • Vermijd zware arbeid of lichamelijke inspanningen de eerste 24 uur na de ingreep. Poets, strijk of til ook niet. 

    • Hou de behandelde borst een paar dagen droog om de wondheling te bevorderen en infecties te voorkomen. 

    • Als je pijn hebt na de biopsie, mag je een pijnstiller nemen die geen acetylsalicylzuur bevat (geen aspirine, wel paracetamol). Bij twijfel over de juiste pijnstiller, raadpleeg je best uw arts of apotheker. 

    • Als je koorts hebt, je borst rood en warm wordt en eventueel ook zwelt, kan dit wijzen op een borstinfectie. Raadpleeg in dat geval onmiddellijk je arts.

Betrokken diensten

  • De dienst radiologie gebruikt medische beeldvorming zoals röntgenstralen (röntgenfoto, CT-scan), geluidsgolven (echografie) of magnetische velden (MR).
Maguza

Dankzij een nieuwe techniek waarbij vooraf een magnetisch zaadje in de tumor wordt geplaatst, kunnen chirurgen vandaag nog preciezer opereren en zo meer gezond weefsel sparen.

Overige