Botscintigrafie
Een botscintigrafie of botscan is een onderzoek waarbij met een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof veranderingen in de stofwisseling van het bot kunnen worden opgespoord.
Synoniemen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Nucleaire geneeskunde
Wat is een botscintigrafie?
Een botscintigrafie of botscan is een onderzoek waarbij met een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof veranderingen in de stofwisseling van het bot kunnen worden opgespoord. Zowel goedaardige als kwaadaardige veranderingen in het bot worden zichtbaar door een verhoogde opname van deze stof.
Afhankelijk van de reden voor het onderzoek en de lokalisatie van eventuele klachten, zal er een overzichtsopname van het volledige skelet en/of detailopnames van een deel van het skelet gebeuren.
Indien nodig kunnen er aanvullend SPECT-beelden gemaakt worden. Hierbij wordt er met het toestel rond een deel van het lichaam gedraaid om zo 3-dimensionele beelden te maken. Een CT-scanner werkt met röntgenstralen en maakt zeer gedetailleerde beelden van het lichaam. Door combinatie van beide onderzoeken (SPECT-CT-beelden) kan men zogenaamde fusiebeelden maken, waarbij de gevonden afwijkingen op de SPECT-scan onmiddellijk en precies kunnen worden gelokaliseerd in het lichaam.
Onderzoek / Verloop
- 1
Voorbereiding
- Je moet niet nuchter zijn voor het onderzoek.
- Je mag je gebruikelijke geneesmiddelen innemen.
- Dit onderzoek gebeurt niet in geval van zwangerschap.
- Overleg met je arts en verwittig ons op voorhand als je mogelijk zwanger bent.
- Indien je borstvoeding geeft, dient deze gedurende 24u onderbroken te worden. Vertel ons en je behandelende arts op voorhand dat je borstvoeding geeft.
- Om praktische redenen mag slechts één familielid of begeleider meekomen tijdens de voorbereiding op het onderzoek. Kinderen of zwangere vrouwen zijn niet toegelaten.
- 2
Voor het onderzoek
- We dienen de tracer bij voorkeur via een ader in de arm toe. Deze moet 2,5 à 3 uur inwerken.
- Na toediening van de tracer is het belangrijk extra te drinken (minstens 1l) en frequent te plassen.
- 3
Het onderzoek zelf
- Het onderzoek kan enkel starten met een lege blaas. Vlak voor het onderzoek vragen we je dan ook te gaan plassen.
- Afhankelijk van de reden voor het onderzoek en de lokalisatie van eventuele klachten, zal er een overzichtsopname van het volledige skelet en/of detailopnames van een deel van het skelet gebeuren. Indien nodig kunnen er aanvullend SPECT-CT-beelden gemaakt worden.
- Afhankelijk van het aantal en type opnames kan het onderzoek zo’n 45 minuten duren.
- Blijf tijdens het onderzoek zo goed mogelijk stil liggen.
Ongemakken en bijwerkingen
Er zijn geen bijwerkingen beschreven op de licht radioactieve stof. Deze stof is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren volledig uit het lichaam.
- 4
Na het onderzoek
- Je mag zelf met de wagen naar huis rijden.
- Je mag gewoon eten en drinken.
- Na het onderzoek is het belangrijk om extra te drinken.
- Vermijd langdurig (>2 uur) en zeer dicht (<50 cm) contact met zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 12 jaar, gedurende 24u na toediening van de tracer.
- 5
De resultaten
De resultaten worden bezorgd aan je behandelende arts.