Cerebrale bypassoperatie
Een cerebrale bypassoperatie is min of meer te vergelijken met een bypassoperatie van het hart.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
NeuroVasculair Centrum Antwerpen | NVCA
In het blauw is de overbrugging te zien.
Behandeling / Verloop
De bypass gebeurt onder volledige narcose en staat ook bekend als een extra- naar intracraniële EC-IC bypass. Als slagader wordt de oppervlakkig gelegen slaapslagader gebruikt. Vaak kan men deze slagader voelen kloppen op de slaap. Deze slagader wordt vrij gemaakt, naar binnen gebracht en aangesloten op één van de hersenslagaders. Dit gebeurt door een klein luikje te maken in de schedel en deze na de bypass terug te plaatsen. Het litteken is meestal maar een paar centimeter groot. Dankzij deze operatie daalt het risico op verdere CVA’s of TIA’s. Bovendien voelen patiënten met een dergelijke bypass zich minder moe en fitter dankzij de betere bloedvoorziening naar de hersenen.
De kleine slagaders hechten gebeurt onder de microscoop met vergroting van ongeveer 20 tot 40-maal en met een zeer dun hechtdraadje dat nog dunner is dan een menselijk haar. Een cerebrale bypassingreep duurt 2,5 à 3 uur.
De bypassprocedures worden soms gebruikt bij zeer moeilijk te behandelen aneurysmata waarbij deze niet op een klassieke manier door middel van coils of clips kunnen worden afgesloten. In dit geval kan een bypass worden verricht om de doorbloeding van de hersenen veilig te stellen. Vervolgens kan het aneurysma met het bijbehorend vat ofwel chirurgisch ofwel endovasculair met coils worden afgesloten.