Algemene chronische pijn
Chronische pijn is complexe pijn die langer dan 3 maanden blijft duren.
Wat is chronische pijn?
Chronische pijn is complexe pijn die langer dan 3 maanden blijft duren.
- De oorzaak van chronische pijn is niet altijd duidelijk: het uitlokkende letsel is vaak al genezen of verdwenen.
- Chronische pijn heeft vaak ook psychosociale en economische gevolgen voor de patiënt.
Preventie
Zeker voor pijn geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom zetten we steeds meer in op preventie. Bepaalde ingrepen, zoals schouder- en rugoperaties, geven een verhoogd risico op chronische pijn achteraf. Veel van die patiënten zien we daarom, op verwijzing van de behandelend arts of anesthesioloog, al voor de operatie en volgen we nadien nauwgezet op. Door de pijn zo snel mogelijk en doorgedreven te behandelen, kun je voorkomen dat acute pijn chronisch wordt. Die aanpak passen we bij steeds meer operaties toe.
Diagnosestelling
Hoe je pijn ervaart, is persoonlijk. We nemen je pijn altijd ernstig. Je pijnervaring wordt mee beïnvloed door externe factoren:
- medische en heelkundige voorgeschiedenis
- sociale achtergrond
- eventuele psychologische elementen
- familiale situatie
De pijnarts stelt het behandelplan op op basis van:
- jouw verhaal
- een lichamelijk onderzoek
- eventueel bijkomende gespecialiseerde adviezen, scans of testen
Sommige patiënten met moeilijk te behandelen of onverklaarbare (zenuw)pijnen kunnen terecht om de multidisciplinaire raadpleging. Daar wordt er met meerdere specialisten gekeken naar jouw pijnverhaal. Soms worden er heel specifieke testen uitgevoerd om de pijnsignalen in het zenuwstelsel in kaart te brengen.
Behandeling
Bij chronische pijn wordt voor elke patiënt een aanpak op maat uitgeschreven. Die aanpak bestaat uit vier bouwstenen:
Medicatie
De pijnarts bekijkt met jou of medicatie jouw chronische pijn kan verlichten.
Overige behandelingen
Beweging/revalidatie
Mobilisatie kan de pijn verlichten. Je kan hiervoor terecht bij onze kinesitherapeuten of ergotherapeuten. Zij leren je ook oefeningen en handelingen aan om in je thuissituatie te gebruiken. Je kan hiervoor terecht bij de dienst fysische geneeskunde waarmee we nauw samenwerken voor een afspraak bij een fysische geneeskundige, kinesitherapeut of ergotherapeut. Zij leren je ook oefeningen en handelingen aan om in je thuissituatie te gebruiken.
Psychosociale benadering
Het pijncentrum hanteert een biopsychosociale visie. Hierbij worden de klachten van de patiënt verklaard als een samenspel van biologische, psychologische en sociale factoren. Het doel van het multidisciplinaire traject is om de patiënt zo goed en onafhankelijk mogelijk te leren omgaan met de klachten en te werken aan een betere levenskwaliteit, ondanks de aanwezige pijn. Hiervoor kan de pijnarts een afspraak vastleggen bij de psycholoog of de psychiater van het pijnteam voor verdere begeleiding.
Arbeidsreintegratie coaching
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Bij de behandeling van aandoeningen is een multidisciplinair team van zorgverleners essentieel voor het bieden van de best mogelijke zorg. Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.