Elektromyografie (EMG)

Een elektromyografie (EMG) wordt ook wel een spier- en zenuwonderzoek genoemd.

Synoniemen

Spier- en zenuwonderzoek
Praktisch

Maak een afspraak

Fysische geneeskunde

Niet beschikbaar
Route 83
Wat is een elektromyografie?

Wat is een elektromyografie?

Met een EMG onderzoekt de arts het functioneren van de zenuwen. We gaan na of er zenuwen ontstoken, geïrriteerd of ingeklemd zijn.

Indien er een zenuwletsel aanwezig is, kan de arts de ernst bepalen en zo eventueel de mate van herstel inschatten. Op basis van dit onderzoek kan (indien van toepassing) een correcte behandeling voorgesteld worden.

We screenen ook op de aanwezigheid van spierziekten.

  • Vraag op voorhand na bij je behandelende arts of jouw EMG kan doorgaan indien:

    • je een gips of verband ter hoogte van de armen of benen draagt dat niet kan of mag verwijderd worden.
    • je fors gezwollen armen of voeten hebt (bv. oedeem).
    • je een katheter in de armen of benen hebt.

    Een EMG is veilig en mag doorgaan als:

    • je zwanger bent
    • je een pacemaker hebt. Meld dit wel aan de arts die het onderzoek uitvoert.
Onderzoek / Verloop

Onderzoek / Verloop

  1. 1

    We vragen je rekening te houden met volgende zaken:

    • Breng geen bodylotion, crèmes of zalf aan voor het onderzoek. Dit verstoort de metingen en maakt ze soms zelfs onmogelijk.
    • Je hoeft je medicatie niet te stoppen. Indien je bloedverdunners neemt, meld dit dan wel aan de arts die het onderzoek uitvoert.
    • Neem geen elektrische apparaten (bv. GSM) mee op de onderzoekstafel tijdens het onderzoek. Dit verstoort de metingen en maakt ze soms zelfs onmogelijk.

    Bij een onderzoek van de armen/handen:

    • Draag geen juwelen aan de handen en polsen.
    • Heb je koude handen? Warm ze op voor het onderzoek. (bv. door je handen onder het zitvlak te houden in de wachtzaal). Als je handen te koud zijn bij aanvang van het onderzoek, vragen we je je handen op te warmen onder de kraan.
  2. 2

    Een arts voert het onderzoek uit. Het onderzoek neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Je gaat op de onderzoekstafel liggen of zitten en ontbloot je armen of benen.

    Het onderzoek bestaat uit twee delen:

    1. De arts dient enkele elektrische pulsen toe ter hoogte van de zenuwen. Dat kan onaangenaam zijn. Doorheen het onderzoek kunnen de pulsen anders gaan aanvoelen omdat er verschillende types zenuwen gestimuleerd worden. Soms zal je uitstraling voelen, of kunnen je vingers en tenen bewegen. Dat is niet erg en niet schadelijk.
    2. Vervolgens prikt de arts de te onderzoeken spieren aan met een fijne naald. De arts zal je vragen te ontspannen of voorzichtig de spier op te spannen. Bij het opspannen van een spier zal het toestel lawaai maken en een grafiek tonen die door de arts zowel auditief als visueel beoordeeld wordt.
  3. 3

    Na het onderzoek ontvangt de aanvragende arts de resultaten. Hij/zij (of je huisarts) zal die met jou bespreken. Je kan je resultaten ook raadplegen via je elektronisch patiëntendossier op UZA@home.

Betrokken diensten