Excisie
Bij een excisie of wegname wordt een goed- of kwaadaardig huidletsel operatief verwijderd onder plaatselijke verdoving.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Behandeling
- 1
Voor de ingreep
Als je bloedverdunners neemt, wordt dit altijd eerst vooraf besproken met de arts op de raadpleging. Voor een excisie hoeft u niet nuchter te zijn.
- 2
De ingreep
Excisies worden gepland door de arts nadat je op raadpleging bent geweest. Het te verwijderen huidgebied wordt gemarkeerd met een speciale pen en plaatselijk verdoofd. Na wegname wordt de wonde gesloten met hechtingen.
De duur van de ingreep varieert en hangt af van het aantal letsels en hun grootte, maar meestal is dat dertig tot zestig minuten.
Er worden maximaal drie huidletsels per keer weggenomen.
- 3
Naar huis
Na de ingreep mag je naar huis en voorzie je best vervoer.
- 4
Nazorg en revalidatie
Hou de excisieplaats droog tot de hechtingen worden verwijderd. Meestal is dit na één of twee weken. Bij pijn mag je paracetamol innemen.
Het weggenomen huidletsel wordt onder de microscoop onderzocht. Het kan tot drie weken of langer duren vooraleer het resultaat bekend is. Het resultaat bespreek je tijdens een vervolgafspraak met de arts.
Als je veel pijn, nabloeding, infectie of loslating van de hechtingen ervaart, neem dan contact op met de afdeling.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.
'Momenteel zien we een enorme golf van huidkankers, en die zal in de toekomst alleen maar toenemen.'
Dr. Olivier Aerts