Facelift
Bij een facelift zorgen plastische chirurgen dat overtollige huid, rimpels, uitzakkingen van de hals ... verdwijnen. In sommige gevallen volstaat een minifacelift.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Plastische heelkunde
Abdominale, kinder- en reconstructieve heelkunde
Wat is een facelift?
Bij een facelift zorgen plastische chirurgen dat overtollige huid, rimpels, uitzakkingen van de hals ... verdwijnen. In sommige gevallen volstaat een minifacelift.
Veroudering van het gelaat manifesteert zich door:
- uitzakken van overtollige huid
- wegglijden van de vetdepots in het gelaat
- rimpels
- uitzakken van de hals met verdwijnen van een gladde onderkaak
- verdwijnen van de scherpe kaakhoek
Bij een facelift komen al deze symptomen aan bod:
- Overtollige huid in het gezicht: met een insnede in de slaapstreek (behaarde hoofdhuid) die doorloopt in en achter het oor wordt de huid losgemaakt van de onderliggende weefsel- en vetlaag en wordt het vet terug hogerop vastgehecht.
- Liposuctie van de hals: de dubbele kin verdwijnt en door het aantrekken van de oppervlakkige spier in de hals wordt de hals weer gladder gemaakt.
- Diepe rimpels: met het eigen vetweefsel verkregen uit liposuctie van de kin worden de rimpels opgevuld.
Om te zorgen voor een frissere uitstraling wordt meestal ook een bovenste en onderste ooglidcorrectie uitgevoerd.
Wanneer de symptomen aan hals en kaak niet zo uitgesproken zijn, is vaak een minifacelift voldoende. Hierbij is de insnede een stuk kleiner (van onder de slaapstreek in het oor tot net achter de oorlel) hoewel het resultaat vaak even indrukwekkend blijft.
Mogelijke neveneffecten
Na een facelift is er vaak tijdelijke geelachtige tot blauwachtige huidverkleuring met zwelling, en een verminderd gevoel van de huid. Soms heeft men een 'aangespannen' gevoel en een droge huid.
Mogelijke ongemakken / risico's
De mogelijke risico's van een facelift zijn:
- Beschadiging van de zenuwen die instaan voor de mimiek of voor het gevoel
- Infectie en nabloeding
- Slechte wondheling met verbrede en verdikte littekens
Behandeling / Verloop
De operatie duurt - afhankelijk van de uitgebreidheid en methode - 1,5 à 3 uur en gebeurt bij een volledige facelift meestal onder algemene verdoving. Een mini-lift (MACS) kan evenwel onder plaatselijke verdoving gecombineerd met kalmerende middelen uitgevoerd worden.
Wat gebeurt er na de ingreep?
Na de operatie kan de huid tijdelijke geelachtig tot blauwachtig verkleuren en zwellen. Volg ook het volgende advies:
- Probeer half rechtop te slapen na de operatie om zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan.
- Houd rekening met 10 à 14 dagen arbeidsongeschiktheid.
- Vermijd zware inspanningen gedurende 2 weken.
- Blijf uit de zon de eerste maanden.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.