Fertiliteitspreservatie (oncofreezing) bij kinderen
Lees hier meer over de opties voor fertiliteitspreservatie bij jouw kind.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (Fertiliteit)
Wat is fertiliteitspreservatie?
Ondergaat jouw dochter binnenkort een oncologische behandeling? Deze behandeling kan een nadelig effect hebben op de vruchtbaarheid van jouw kind.
Het risico op onvruchtbaarheid is niet altijd goed te voorspellen en kan bovendien variëren [hoog, matig, laag]. Indien er bij jouw kind een matig of hoog risico is op onvruchtbaarheid door de behandeling, zal jouw behandelende oncoloog dit met jou bespreken.
Er zijn tegenwoordig mogelijkheden om te proberen de vruchtbaarheid van jouw kind veilig te stellen voordat zij met de behandeling begint. Deze procedures hebben geen negatief effect op de ziekte van jouw kind en zijn ook niet schadelijk voor de toekomstige kinderen van jouw kind.
Opties om de vruchtbaarheid van jouw kind te beschermen
1. Bewaren van eierstokweefsel
Deze procedure kan reeds toegepast worden vanaf zeer jonge leeftijd. Hierbij wordt via een kijkoperatie een deel van een eierstok of een volledige eierstok verwijderd en ingevroren. De ingreep kan heel snel ingepland worden, zodat de oncologische behandeling hierdoor niet moet worden uitgesteld. Tijdens diezelfde narcose kunnen eventueel bijkomende ingrepen gebeuren, die noodzakelijk zijn voor de start van de oncologische behandeling, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een poortkatheter of een eventuele punctie.
De bewaring van eierstokweefsel is door het RIZIV vergoed voor een periode van 10 jaar. De bewaring kan nadien verlengd worden.
2. Bewaren van eicellen
Deze techniek is enkel mogelijk voor meisjes die al in de puberteit zijn (die al hun menstruatie hebben doorgekregen) én indien er 2 weken tijd is vóór de start van de oncologische behandeling. In dat geval worden de eierstokken hormonaal gestimuleerd en de eicellen worden met een punctie weggenomen. De bekomen rijpe eicellen worden ingevroren.
De hormonale stimulatie en de bewaring van de eicellen is door het RIZIV vergoed voor een periode van 10 jaar. De bewaring kan nadien verlengd worden.
3. Afschermen of verplaatsen van de eierstokken
Dit wordt toegepast voordat uw dochter bestraald wordt, indien de eierstokken in het bestralingsveld zouden liggen. Ondanks de verschillende mogelijkheden die we kunnen bieden, is er geen 100% garantie op latere vruchtbaarheid. We doen echter wel het maximale om de kans zo groot mogelijk te maken, zonder het oncologische behandeltraject te beïnvloeden.
Belangrijk
Vraag steeds een afspraak voor een gesprek via de behandelend oncoloog van je dochter.
De artsen en verpleging van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde zijn steeds bereikbaar om je op zeer korte tijd hierover meer informatie te geven en al je vragen te beantwoorden.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.
‘In theorie kan het bij meisjes al vanaf 6 maanden. Bij meisjes die nog geen maandstonden kregen, kunnen we geen eicellen afnemen. Maar dan vriezen we eierstokweefsel of zelfs een volledige eierstok in.’
Dr. Pascale Janssens
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.