Vrouw en hart-kliniek
Met de Vrouw en hart-raadpleging wil het UZA hartkwalen bij vrouwen vroeger opsporen en behandelen.
Synoniemen
Praktisch
Maak een afspraak
Vrouw en Hart-kliniek
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Wat is de vrouw en hart-kliniek?
Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in België. Ongeveer één op de drie vrouwen overlijdt eraan, in vergelijking met één op de tien aan borstkanker. Met de 'Vrouw & Hart'-raadpleging wil het UZA hart-en vaatziekten bij vrouwen vroeger opsporen en behandelen.
Symptomen
Hartproblemen bij vrouwen blijven nog te vaak onder de radar, omdat ze andere vormen van hart- en vaataandoeningen ontwikkelen dan mannen, en deze ook anders kunnen ervaren. De symptomen bij vrouwen kunnen minder uitgesproken zijn, en zijn eveneens minder stereotiep dan bij mannen.
Voor wie?
Net omdat bij vrouwen unieke en andere risicofactoren en symptomen een rol spelen, kan een specifieke vrouwgerichte hartverzorging nodig zijn. Daarom richtte het UZA de 'Vrouw en hart'-raadpleging op.
Het 'Vrouw & Hart'-initiatief van het UZA is een samenwerking tussen cardiologie en onder meer gynaecologie, een uniek concept in België.
Gespecialiseerde zorgverlening aan vrouwen met een hoger risicoprofiel
Op de “Vrouw & hart”-raadpleging wordt geslacht-specifieke cardiovasculaire zorg aangeboden aan vrouwen met een hoger risicoprofiel om hart- en vaataandoeningen te ontwikkelen. Dit steeds na verwijzing door een arts. Het gaat om volgende groepen vrouwen:
Vrouwen met:
- Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) (lees ook meer via https://preeclampsie.eu/)
- Zwangerschapsdiabetes
- Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap
- Vroeggeboorte van kinderen en laag geboortegewicht
- Voortijdige menopauze
- Voortijdige (<10j) of laattijdige (>16j) menstruatie
- Meerdere miskramen of onvruchtbaarheid
- Hartfalen in periode rond zwangerschap en bevalling · Polycystisch ovariumsyndroom
- Voorgeschiedenis van chemo- en radiotherapie bij kanke
- Aangeboren hartaandoening en zwangerschapswens
- In de (peri-)menopauze met een sterk verhoogd cardiovasculair risico (familiaal belast, hoge bloeddruk, hoge cholesterolwaarden, suikerziekte, overgewicht, al gekende bloedvatproblemen en roken
Risicobeoordeling en diagnose
Aan de hand van specifieke vragen, een lichamelijke check-up en verdere gerichte onderzoeken bepalen we uw risico (risicobeoordeling) met als doel:
- Hartaandoeningen in een vroeg stadium vast te stellen
- Risicofactoren voor hart- en vaatziekten te verminderen
- Toekomstige gezondheidsproblemen voor vrouwen met bestaande hart- of vaatziekten te voorkomen
- Hartproblemen te evalueren, behandelen en monitoren
- Vrouwspecifieke risicofactoren te onderzoeken en bij te stellen
- Vrouwen te informeren en leren over hart- en vaatziekten
Behandeling
Als er bij de risicobeoordeling inderdaad een probleem blijkt te zijn, stellen we een behandeling voor. Hiervoor werken we samen met de verschillende deelspecialismen van cardiologie, zoals de hartfalen- of ritmeraadpleging, cardio-oncologie, cardiogenetica, maar ook met diëtisten en inspanningsfysiologen zodat u voedings- en trainingsadvies op maat krijgt. Door samenwerking tussen de verschillende disciplines trachten we uw risicofactoren optimaal onder controle te krijgen. De behandeling kan medicatie zijn, bijvoorbeeld tegen een hoge bloeddruk, maar net zo goed een aanpassing van de levensgewoonten. Soms is een ingreep nodig, zoals de plaatsing van een stent.
De Vrouw en Hart-kliniek is een ambulante polikliniek, opgericht in 2018. We diagnosticeren en behandelen er vrouwspecifieke aandoeningen die te maken hebben met hart en bloedvaten.
Zorgaanbod
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.