Hormonale stimulatie van de eierstokken
Een hormonale stimulatie van de eierstokken kan aangewezen zijn bij cyclusstoornissen.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (Fertiliteit)
Wat is hormonale stimulatie van de eierstokken?
Een hormonale stimulatie van de eierstokken kan aangewezen zijn bij cyclusstoornissen.Verder kan het gebruikt worden om de eicelrijping te bevorderen of om meerdere eicellen tegelijk tot ontwikkeling te brengen. De aard van de medicatie, de dosis en de frequentie wordt individueel met de arts besproken in functie van jouw leeftijd, de duur en de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem. Een hormonaal gestimuleerde cyclus moet nauwkeurig opgevolgd worden. Daarom bekijken we regelmatig de hormonale waarden in het bloed en krijg je een vaginale echografie. Dat is nodig om meerlingen of een overstimulatie (ovarieel hyperstimulatiesyndroom of OHSS) te voorkomen.
De ovulatie-inductie kan plaatsvinden d.m.v. tabletten of inspuitingen.
Tabletten
Clomid (clomifeencitraat), de meest gekende in deze groep, is een antioestrogeen hormoon. Deze behandeling is een lichte stimulatie. Het voordeel is dat ze vrij veilig en eenvoudig is en een lage kostprijs heeft met relatief weinig risico voor meerlingen.
Inspuitingen
de eierstokken kunnen ook rechtstreeks gestimuleerd worden met hormonale injecties die FSH (follikel stimulerend hormoon) bevatten. Het risico is dat er meerdere eicellen kunnen rijpen, waarbij het risico op meerlingen is verhoogd. In deze groep zijn er verscheidene producten (Menopur, Puregon, Gonal F).
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.