Humaan papillomavirus (HPV)
Het humaan papillomavirus (HPV) is een veelvoorkomende virale infectie bij seksueel actieve mensen.
Wat?
- HPV is besmettelijk en wordt overgedragen via seksueel contact.
- Iedereen heeft 80% kans om in zijn/haar leven een HPV besmetting op te lopen.
Symptomen
De meerderheid van de HPV-infecties geven geen klachten en verdwijnen spontaan over een periode van enkele maanden tot twee jaar. Het virus wordt als het ware ‘opgeruimd’ door ons afweersysteem, net zoals bij een griepvirus.
Gevolgen
Wanneer ons afweersysteem de infectie niet kan genezen, zal het virus zich langzaam aan in bepaalde cellen vestigen. Een dergelijke chronische infectie kan leiden tot veranderingen in de cellen van de baarmoederhals (dysplasie) en op lange termijn overgaan in baarmoederhalskanker. Tussen het moment van besmetting en het ontstaan van kanker zit meestal 5 à 15 jaar.
Meer dan 99,5% van de baarmoederhalskankers wordt veroorzaakt door een chronische infectie met HPV.
Preventie
HPV-vaccinatie
We raden aan dat elke vrouw zich laat vaccineren tegen infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Het vaccin wordt gratis aangeboden aan tieners in de loop van het middelbaar onderwijs en kan ook later nog op voorschrift en tegen betaling worden toegediend.Uitstrijkje
Met een driejaarlijks uitstrijkje kan je het virus niet voorkomen, maar wel op tijd ingrijpen wanneer het virus langdurig aanhoudt om baarmoederhalskanker te vermijden.
Diagnosestelling
Als je besmet bent met het virus, kan je arts om een controle uitstrijkje, een colposcopie en eventueel een biopsie vragen. Met deze onderzoeken gaat de arts na of het HPV efficiënt door je lichaam wordt geklaard en/of er sprake is van afwijkende cellen.
Behandeling
De meerderheid van de infecties met het HPV verdwijnen spontaan en hoeven niet behandeld te worden. Wanneer de infectie niet spontaan verdwijnt en/of tot veranderingen in de cellen van de baarmoederhals (dysplasie) leidt, is het belangrijk om tijdig in te grijpen, de dysplastische cellen te behandelen en daarmee het risico op baarmoederhalskanker te vermijden.
In het UZA kunnen we dysplasie (afwijkende cellen) op verschillende manieren behandelen. Je arts overlegt steeds met jou de mogelijke behandelopties en legt uit wat jou voor, tijdens en na je behandeling kan verwachten.
- Scherpe conisatie: de kegel van de baarmoederhals wordt met een (elektrisch) mes verwijderd.
- LEEP conisatie: LEEP conisatie is tegenwoordig de meest gebruikte techniek om afwijkende cellen te behandelen. Met een metalen lusje wordt het topje van de baarmoederhals met de zone afwijkende cellen verwijderd (vergelijkbaar met een grote biopsie).