Kleppenoperaties

Bij een klepoperatie vervangen of herstellen we één of meer van de hartkleppen.

Welke kleppenoperaties bestaan er?

Tussen de voorkamers en de kamers én aan de kameruitgangen bevinden zich 4 hartkleppen die zich als deurtjes openen en sluiten. Bij problemen aan die kleppen kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Er zijn verschillende soorten kleppenoperaties:

  • gewone aortaklepoperatie (klep tussen linkerkamer en lichaamsslagader of aorta)
  • mitralisklepherstel of mitralisklepvervanging (klep tussen linkervoorkamer en linkerkamer)
  • tricuspidalisklepherstel (klep tussen rechtervoorkamer en rechterkamer)

Bij volwassenen zijn er zelden afwijkingen aan de pulmonalisklep.

Hoe worden de kleppen hersteld of vervangen?

Bij een klepoperatie vervangen of herstellen we één of meer van de hartkleppen. Een klepoperatie kan via een openhartoperatie worden uitgevoerd of soms ook via een katheter (een buisje).

Openklepoperatie

  • Klepherstelling met behulp van klepring: bij afwijkingen van de mitralis- of tricuspidalisklep kijken we eerst of de klep hersteld kan worden. Een kunststofring kan de klep verstevigen, soms moeten de klepblaadjes uitgebreid hersteld worden. Bij afwijkingen aan de aortaklep zal een klepvervanging meestal nodig zijn. Bij lekkage van de aortaklep, kan de chirurg soms wel een hersteloperatie uitvoeren.
     
  • Klepvervanging door een kunstklepprothese: als de klep niet hersteld kan worden, moet ze vervangen worden door een kunstklep. Er zijn 2 mogelijkheden:
     
  Mechanische kunstklep Biologische kunstklep
Beschrijving Klepmechanisme omgeven door een kunststofring waarmee de klep in het hart gehecht wordt Klepmechanisme uit weefsel van dierlijke oorsprong.
Voordeel De klep gaat in principe levenslang mee. Weinig tot geen bloedingsrisico omdat het bloed slechts gedurende 3 maanden ontstold moet worden.
Nadeel
  • Patiënt moet blijvend bloedverdunnende geneesmiddelen nemen en zal regelmatig bloedcontroles moeten ondergaan.
  • De kans op bloedingen is groter.
De duurzaamheid van deze klep is niet onbeperkt zodat deze optie meestal niet bij jongere patiënten gebruikt wordt.

Percutane hartklepoperatie (via katheter)

Voor patiënten die fysiek niet in staat zijn om openhartchirurgie te ondergaan, kan in het UZA sinds enkele jaren een aortaklepvervanging via een katheter in de lies (TAVI) uitgevoerd worden. Concreet wordt een biologische hartklep via een katheter binnengebracht in de lies en tot in het hart geschoven. Daar neemt de opgeplooide hartklep onder invloed van de lichaamstemperatuur de gewenste vorm aan. De zieke hartklep wordt opzij geduwd en de nieuwe klep neemt zijn werking over.

Lees meer over het verloop van een hartoperatie.

Laatst aangepast: 19 februari 2021
Auteur(s): Team cardiochirurgie