Liposuctie
Tijdens een liposuctie wordt onderhuids vet verwijderd door het weg te zuigen.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Plastische heelkunde
Abdominale, kinder- en reconstructieve heelkunde
Wat is een liposuctie?
Hoewel vermagering en sport tot vetverlies leiden, is het moeilijk om op sommige plaatsen vet te verliezen: de heupen en billen (rijbroek) bij vrouwen en de buik bij mannen. Tijdens een liposuctie wordt onderhuids vet verwijderd door het weg te zuigen.
Het definitieve resultaat van een liposuctie is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid verwijderd vetweefsel, maar ook van de elasticiteit van de bovenliggende huid. Via kleine insneden worden de vetcellen verdund met een waterige oplossing om ze makkelijker te kunnen verwijderen en minder blauwe plekken achter te laten (tumescente techniek).
Mogelijke plaatsen liposuctie
- het gelaat: kin, wangen en hals
- de bovenarmen
- de borsten
- buik
- lenden
- dijen buiten en binnen
- binnenzijde knieën
- billen
- kuiten
- enkels
Hoelang duurt de ingreep?
De duur is afhankelijk van het aantal zones dat moet worden behandeld en kan 1 tot 2 uren en zelfs langer duren. Het afzuigen van meer dan 4 liter vet verhoogd het risico op complicaties zeer sterk. Liposuctie kan zowel in plaatselijke als in volledige verdoving worden uitgevoerd. Volledige verdoving geeft meer comfort aan patiënt en chirurg en maakt een betere afwerking mogelijk. Meestal kan de patiënt dezelfde dag terug naar huis gaan.
Mogelijke risico's
- Asymmetrie
- Huidoneffenheden vooral bij slappe oudere huid
- Pigmentatiestoornissen (donkerder worden van de huid vooral aan de binnenkant van de dijen mogelijk, alhoewel zeer zeldzaam)
- Huidkwetsuren (vooral bij de ultrahoge tonentechniek)
- Infectie (om dit te voorkomen worden antibiotica genomen)
Mogelijke neveneffecten
- Tijdelijke blauwachtige tot geelachtige huidsverkleuring met gevoelsvermindering en zwelling.
- Een pijnlijk brandend gevoel ontstaat wanneer men zich in beweging zet.
- De pijn kan gemakkelijk verholpen worden met paracetamol.
- Gedurende de eerste 24 uur kan er roodverkleurde vloeistof (mengsel van de ingebrachte vloeistof met wat bloed) sijpelen uit de steekopeningetjes.
- Groter steekopeningen bij de techniek met ultrahoge tonen.
Verloop van het herstel
- Na 1 tot 2 weken kan je het werk hervatten.
- Met zeer inspannende sporten wacht men best 4 weken.
- De zwelling is na 12 weken volledig verdwenen en dan is het eindresultaat ook definitief bereikt.
- Meteen na de ingreep wordt een lipopanty op de behandelde zone aangebracht. Deze dient men zoveel mogelijk te dragen gedurende de eerste zes weken.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.