Metacholine provocatietest
Dit is een onderzoek om een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen vast te stellen.
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Pneumologie
Wat is een metacholine provocatietest?
Dit is een onderzoek om een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen vast te stellen. Hierbij gebruiken we metacholine, een prikkelende, maar onschadelijke stof, waarmee de gevoeligheid van de luchtwegen gemeten wordt. Aan de hand van de meetresultaten wordt vastgesteld of astmatische klachten (hoesten en benauwdheid) kunnen worden opgewekt.
Hoe bereid ik me voor?
- Je hoeft niet nuchter te zijn.
- Het is mogelijk dat je bepaalde medicatie moet onderbreken. De arts bespreekt met jou hoe lang op voorhand je jouw longmedicatie moet stoppen.
- Let op je voeding: de dag van het onderzoek vooraf a.u.b. geen koffie, thee, cola, chocolade gebruiken.
- Verwittig je arts als je kort voor het onderzoek een verkoudheid of bronchitis hebt. Het onderzoek zal dan meestal uitgesteld moeten worden.
Alle voorbereidende info krijg je mee tijdens een voorafgaande consultatie. Dit onderzoek wordt bij ons uitsluitend uitgevoerd op aanvraag van een long- of kinderarts uit het UZA.
Onderzoek / Verloop
Tijdens dit onderzoek voeren we herhaalde spirometrie toe voor en na het inhaleren van verschillende nevels metacholine.
Als er een reactie van de luchtwegen optreedt, krijg je luchtwegverwijdende medicatie. Het onderzoek wordt beëindigd als de longfunctie weer normaal is. Het onderzoek kan belastend zijn door het vele blazen. Het totale onderzoek kan één uur in beslag nemen.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.