Moleculaire diagnostiek
Moleculaire diagnostiek is een verzamelnaam voor verschillende laboratoriumtechnieken die gebruikt worden om afwijkingen ter hoogte van het erfelijke materiaal van een cel (DNA of RNA) op te sporen.
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Next Generation Sequencing
Er zijn veel verschillende laboratoriumtechnieken die kunnen bijdragen aan het opsporen van afwijkingen in het DNA of RNA van tumoren. Next Generation Sequencing, kortweg NGS, is één van de innovatieve technieken binnen de moleculaire diagnostiek, waarin het UZA een bijzondere expertise heeft. NGS wordt gebruikt om het volledige DNA van de tumor te onderzoeken en te ontrafelen. Op die manier kan men nagaan of er afwijkingen (mutaties) te vinden zijn in de kankercellen. Er worden steeds meer geneesmiddelen ontwikkeld die specifiek tegen deze mutaties gericht zijn. Dat laat ons toe om de kankerbehandeling aan te passen op maat van de patiënt.
Expertise bundelen in M-DNA netwerk
Het UZA legt zich sinds 2015 toe op moleculaire analyses van tumoren binnen het zogenaamde M-DNA netwerk (Moleculair Diagnostisch Netwerk Antwerpen). Dit is een samenwerkingsverband rond moleculaire diagnostiek tussen verschillende ziekenhuizen in Antwerpen en het Waasland.
Binnen het M-DNA-netwerk werken verschillende labodiensten, waaronder de afdelingen pathologische anatomie, klinische biologie en centrum medische genetica nauw samen. Door de krachten te bundelen, neemt de expertise van de zorgverleners toe en slagen we erin de moleculaire diagnostische analyses efficiënter tot bij de oncologische patiënt te brengen.