Peritoneale dialyse
Bij peritoneale dialyse (PD) gebeurt de zuivering van het bloed en de verwijdering van overtollig vocht via het eigen buikvlies, ook peritoneum genoemd.
Synoniemen
Variant Volwassenen/Kinderen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Nefrologie
Soorten
Waar?
Thuis - Als je kiest voor peritoneale dialyse, volg je op de dienst nefrologie (nierziekten) een opleiding om deze techniek zelfstandig te kunnen toepassen. U kan de opleiding daar volgen zo gewenst met een familielid erbij. Zo nodig kan ook thuisverpleging getraind worden (indien u de PD niet zelfstandig kan doen). Na de opleiding vergezelt de verpleegkundige je naar huis om je te helpen bij je eerste wisseling. Daarna kan je verder aan de slag thuis. Het nodige materiaal wordt op geregelde tijdstippen aan huis geleverd.
Je hoeft maar ongeveer één keer per 6 weken op controle te komen de dienst nefrologie. Bij praktische en/of technische problemen kan je 24/24 telefonisch terecht bij de peritoneale dialyseverpleegkundige.
Hoe vaak?
Peritoneale dialyse moet dagelijks gebeuren.
Dieet
Peritoneale dialyse is een behandeling die dagelijks plaatsheeft en zal dus ook minder opstapeling van afvalstoffen veroorzaken. Het verlies van eiwitten is echter nog groter dan bij hemodialyse en moet via de voeding opgevangen worden. Daarom krijgt elke patiënt individuele voedingsbegeleiding en een dialysekookboekje. In het dialysecentrum kan je ook het dieethandboek raadplegen.
Kostprijs
Peritoneale dialyse (CAPD) wordt volledig terugbetaald door het RIZIV. Je betaalt enkel oplegkosten (remgeld) voor medicatie, laboratoriumonderzoeken en sommige technische onderzoeken. Heb je financiële vragen? Neem contact op met de maatschappelijk werkster verbonden aan de dienst nierziekten.
Behandeling / Verloop
Initieel zal er tijdens een operatie (onder lokale, al dan niet algemene narcose) een toegangsweg worden geplaatst.
De radioloog/chirurg brengt hierbij een siliconen slangetje (katheter) in, in de onderbuik. Twee weken na de plaatsing kan er gestart worden met peritoneaal dialyse, waarbij er spoelvloeistof in en uit de buik zal gebracht worden.
Een wisseling bestaat uit 3 fasen: de inloopfase van de spoelvloeistof, de verblijffase van de spoelvloeistof waardoor uitwisseling van afvalstoffen en vocht kan gebeuren en de uitloopfase van de spoelvloeistof.
Dit wordt meerdere malen per dag hernomen. Tijdens deze wisseling ervaar je geen hinder.
Meer info
De dienst nefrologie (nierziekten) beschikt ook over een brochure en video met meer informatie over peritoneale dialyse en een vergelijking met hemodialyse. Deze ontvang je bij het intake-gesprek. Zo kan je samen met het gespecialiseerde team een weloverwogen keuze maken.
Leven met
Het voordeel van peritoneaal dialyse is dat je overdag vrij bent voor je dagelijkse activiteiten, inclusief je werk. Peritoneaal dialyse is een vorm van thuisdialyse waarbij de dialyse door de patiënt zelf wordt uitgevoerd. Indien gewenst, kan er ondersteuning van thuisverpleging worden geboden.
Vakantiedialyse
Indien je op vakantie wenst te gaan, kan dit uiteraard georganiseerd worden.
Je kan dan het nodige materiaal voor peritoneaal dialyse meenemen en/of op je verblijfplaats geleverd worden. Dit kan in overleg met ons gepland worden.Op vakantie in Antwerpen
Verblijf je binnenkort in Antwerpen en heb je nood aan dialyse? Dan kan je hiervoor terecht op de dienst nierziekten van het UZA. De dialyseruimtes zijn licht en aangenaam, met ramen tot op de vloer en volop zicht op groen.
Neem tijdig voor je verblijf in Antwerpen contact op met de dienst nefrologie via nefrologie@uza.be. Zo kan je met een gerust hart vertrekken.
Dialysis during your stay in Antwerp
If you need dialysis during your stay in Antwerp, contact the department of nephrology well in time via e-mail nefrologie@uza.be.
Op vakantie in een andere regio of het buitenland
Zodra je dialyse volledig op punt staat, kan je op vakantie gaan. Zowel in België als in andere landen kan je in speciale centra terecht voor hemodialyse en peritoneale dialyse. Het dialyseteam van het UZA geeft je graag de nodige informatie en helpt je met de organisatie voor o.a. de levering van de spoelvloeistoffen (bij peritoneale dialyse).