Peritoneale dialyse

Bij peritoneale dialyse (PD) gebeurt de zuivering van het bloed en de verwijdering van overtollig vocht via het eigen buikvlies, ook peritoneum genoemd.

Synoniemen

Buikspoelingen

Variant Volwassenen/Kinderen

Praktisch

Maak een afspraak

Nefrologie

Niet beschikbaar
Route 24
Wat is peritoneale dialyse?

Wat is peritoneale dialyse?

Wanneer de nieren onvoldoende werken en een dieet/medicatie de verstoorde balansen in het lichaam (water, zouten, …) niet meer kunnen bijsturen, kunnen we beroep doen op nierfunctievervangende therapie.

We beschikken over verschillende technieken: 

Bij peritoneaal dialyse wordt via een katheter in de buikholte een steriele vloeistof (dialysaat) ingebracht. Afvalstoffen en overtollig vocht worden dan via het buikvlies vanuit het bloed overgedragen naar de dialysevloeistof. Na enkele uren laat men de vloeistof (met de daarin verzamelde afvalstoffen en overtollig vocht) er terug uitvloeien in een afvalzak en kan nieuwe schone vloeistof in de buikholte worden ingebracht. Om voldoende mate van reiniging van het bloed te hebben, kan deze behandeling meerdere malen per dag herhaald worden.

peritoneaal dialyse
    • peritoneaal dialyse

      Continue Ambulante Peritoneale Dialyse (CAPD)

      Manuele dialysetechniek waarbij geen dialysetoestel nodig is. Je sluit zelf de zakken met spoelvloeistof aan en af bij het begin en einde van een sessie. In tussentijd kan je je normale activiteiten uitvoeren.
    • peritoneale dialyse

      Automatische Peritoneale Dialyse (APD)

      Hierbij gebeuren de sessies met een toestel (een ‘cycler’) dat automatisch een aantal wisselingen uitvoert tijdens de nacht. ’s Avonds sluit je je aan en ’s morgens koppel je jezelf af. Zo ben je overdag onafhankelijk en vrij.
  • Thuis - Als je kiest voor peritoneale dialyse, volg je op de dienst nefrologie (nierziekten) een opleiding om deze techniek zelfstandig te kunnen toepassen. U kan de opleiding daar volgen zo gewenst met een familielid erbij. Zo nodig kan ook thuisverpleging getraind worden (indien u de PD niet zelfstandig kan doen). Na de opleiding vergezelt de verpleegkundige je naar huis om je te helpen bij je eerste wisseling. Daarna kan je verder aan de slag thuis. Het nodige materiaal wordt op geregelde tijdstippen aan huis geleverd.

    Je hoeft maar ongeveer één keer per 6 weken op controle te komen de dienst nefrologie. Bij praktische en/of technische problemen kan je 24/24 telefonisch terecht bij de peritoneale dialyseverpleegkundige.

  • Peritoneale dialyse moet dagelijks gebeuren.

  • Peritoneale dialyse is een behandeling die dagelijks plaatsheeft en zal dus ook minder opstapeling van afvalstoffen veroorzaken. Het verlies van eiwitten is echter nog groter dan bij hemodialyse en moet via de voeding opgevangen worden. Daarom krijgt elke patiënt individuele voedingsbegeleiding en een dialysekookboekje. In het dialysecentrum kan je ook het dieethandboek raadplegen.

  • Peritoneale dialyse (CAPD) wordt volledig terugbetaald door het RIZIV. Je betaalt enkel oplegkosten (remgeld) voor medicatie, laboratoriumonderzoeken en sommige technische onderzoeken. Heb je financiële vragen? Neem contact op met de maatschappelijk werkster verbonden aan de dienst nierziekten.

Behandeling / Verloop

Behandeling / Verloop

Initieel zal er tijdens een operatie (onder lokale, al dan niet algemene narcose) een toegangsweg worden geplaatst. 
De radioloog/chirurg brengt hierbij een siliconen slangetje (katheter) in, in de onderbuik. Twee weken na de plaatsing kan er gestart worden met peritoneaal dialyse, waarbij er spoelvloeistof in en uit de buik zal gebracht worden. 
Een wisseling bestaat uit 3 fasen: de inloopfase van de spoelvloeistof, de verblijffase van de spoelvloeistof waardoor uitwisseling van afvalstoffen en vocht kan gebeuren en de uitloopfase van de spoelvloeistof. 
Dit wordt meerdere malen per dag hernomen. Tijdens deze wisseling ervaar je geen hinder.

Leven met

Leven met

Het voordeel van peritoneaal dialyse is dat je overdag vrij bent voor je dagelijkse activiteiten, inclusief je werk. Peritoneaal dialyse is een vorm van thuisdialyse waarbij de dialyse door de patiënt zelf wordt uitgevoerd. Indien gewenst, kan er ondersteuning van thuisverpleging worden geboden.

  • Indien je op vakantie wenst te gaan, kan dit uiteraard georganiseerd worden. 
    Je kan dan het nodige materiaal voor peritoneaal dialyse meenemen en/of op je verblijfplaats geleverd worden. Dit kan in overleg met ons gepland worden.

Betrokken diensten

  • Op de dienst nefrologie (nierziekten) van het UZA kan je terecht voor de diagnose en behandeling van diverse nierziekten.