Provocatietest geneesmiddelenallergie

Een provocatietest is een onderzoek waarbij we nagaan of je een bepaald geneesmiddel al dan niet verdraagt. Dit wordt nagegaan door je het geneesmiddel te laten innemen (inslikken) of in te spuiten (in de spier of een ader).

Praktisch
Wat is een provocatietest?

Wat is een provocatietest?

Een provocatietest is een onderzoek waarbij we nagaan of je een bepaald geneesmiddel al dan niet verdraagt. Dit wordt nagegaan door je het geneesmiddel te laten innemen (inslikken) of in te spuiten (in de spier of een ader). Gespecialiseerd personeel volgt de provocatietesten nauwkeurig op. Een provocatietest start altijd met de toediening van een heel lage dosis. Als je deze lage dosis goed verdraagt, krijg je vervolgens een iets hogere dosis tot we uiteindelijk één volledige dosering bereiken. Als blijkt dat je het geneesmiddel niet verdraagt, wordt de test uiteraard gestaakt. Je kan uiteraard altijd zelf de provocatietest stoppen.

  • De duur van een provocatietest varieert. Gemiddeld duurt een geneesmiddelenprovocatietest 3 tot 4 uur, waarna nog enkele uren observatie noodzakelijk zijn. In sommige gevallen kan aangewezen zijn om na de provocatietest de medicatie thuis een nog tijdje verder in te nemen om het optreden van laattijdige reacties uit te sluiten.   

  • Het valt niet uit te sluiten dat er milde of eventueel zelfs ernstige allergische reacties optreden. Daarom volgt gespecialiseerd personeel een provocatietest altijd nauwkeurig op. Deze zijn vertrouwd met het herkennen en behandelen van allergische reacties bij kinderen en volwassenen. Jouw bloeddruk, pols en zuurstof worden continu gemeten en noodmedicatie is standaard ter beschikking. Uiteraard mag je tijdens de provocatie zelf beslissen om te stoppen. 

  • Wanneer een geneesmiddelenprovocatietest afgesproken wordt, ontvang je een informatiebrochure. Deze brochure vermeldt de belangrijkste praktische richtlijnen en de noodzakelijke voorbereiding zoals welke geneesmiddelen je moet stoppen.