Provocatietest voedselallergie
Een provocatietest is een onderzoek waarbij we nagaan of je bepaald voedsel al dan niet verdraagt. Bij een voedselprovocatietest wordt een voedingsmiddel, in opklimmende hoeveelheden, toegediend aan de patiënt. Dat gebeurt telkens onder toezicht van een verpleegkundige en een arts.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Immunologie, allergologie en reumatologie
Voordelen?
- Verbeterde levenskwaliteit: wanneer het voedingsmiddel, na de provocatietest, als veilig wordt beschouwd leidt dit tot een uitbreiding van het eetpatroon en vermindering van de angst bij de patiënt.
- Duidelijkheid over te vermijden voedingsmiddelen
Mogelijke risico's?
Tijdens een voedselprovocatietest bestaat het risico op een allergische reactie. Daarom verloopt dit onderzoek steeds onder toezicht van een arts en wordt deze uitgevoerd door gespecialiseerde verpleging.
Onderzoek / Verloop
- 1
Voor het onderzoek
De patiënt wordt onderzocht door een arts en de verpleging plaatst een infuus.
- 2
Het onderzoek zelf
- We starten de provocatietest steeds met een zeer kleine hoeveelheid van het voedingsmiddel.
- Indien er geen allergische reactie ontstaat, zal na 15-20 minuten een volgende hoeveelheid worden toegediend.
- Voor elke volgende toediening gaat een arts of verpleegkundige na of er klachten/symptomen aanwezig zijn en of deze voldoende zijn om de provocatietest te stoppen. Uiteraard heb je steeds het recht om de provocatietest zelf te stoppen.
- 3
Na het onderzoek
Na de laatste toediening blijf je of je kind minstens 2 uur op de dienst allergologie. Indien er geen tekenen van een allergie zijn, kan je - na deze 2 uur - naar huis. Bij milde allergische symptomen is een observatie van 2 tot 4 uur, na het verdwijnen van de klachten, noodzakelijk. In het geval van ernstige allergische symptomen kan, steeds in overleg met een arts, een langere observatieduur met eventuele overnachting in het ziekenhuis noodzakelijk zijn.
- 4
De opvolging
- Voor sommige provocatietesten is het noodzakelijk dat je je de dag na de provocatietest opnieuw aanmeldt op onze dienst. Jij of je kind dient dan nog 1 toediening van het voedingsmiddel te krijgen die overeenkomt met de totale hoeveelheid die werd gegeten op de eerste dag van de provocatietest.
- Wanneer de provocatietest geen allergie kon aantonen, dien je of je kind (steeds in overleg met je arts) het geteste voedingsmiddel minstens wekelijks en liefst 3 keer per week te consumeren.
- Wanneer de provocatietest leidde tot een allergische reactie, wordt geadviseerd om het voedingsmiddel verder te vermijden.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.