Rectopexie
Behandeling bij een verzakking van de bekkenbodem.
Synoniemen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Klein Bekken Kliniek
Wat is een rectopexie?
Bij een rectocolpopromontoriopexie of rectopexie wordt een netje (mesh) tussen de achterwand van de vagina en de endeldarm geplaatst. Deze wordt vastgemaakt ter hoogte van het bot hogerop (het promontorium) zodat de achterwand van de vagina verstevigd is en de bekkenbodem wordt opgetrokken.
Deze techniek wordt toegepast bij darmprolaps, rectocele of enterocele darmzakkingen die de darmlediging blokkeren of stoelgangincontinentie of een zakkings-/drukgevoel veroorzaken.
Soms is een gecombineerde ingreep nodig waarbij ook de blaas of baarmoederhals opgetrokken wordt.
Mogelijke ongemakken / risico's
- Indien u voorgaand al operaties onderging, kunnen vergroeiingen in de buik een kijkoperatie onmogelijk maken. In dit geval wordt de ingreep via een onderbuiksnede (laparotomie) uitgevoerd waardoor je meestal 1 dag langer in het ziekenhuis verblijft.
- Bloeding
- Pijn
- Misselijkheid en/of braken
- In 3% van de gevallen ontstaat een nieuw probleem van constipatie
- In 1% van de gevallen is er sprake van een erosie/infectie van het netje of mesh
- In 3 tot 5% van de gevallen is een herval van de initiële klachten mogelijk
Behandeling / Verloop
- De dag voor de ingreep word je opgenomen. Je start op de verpleegafdeling met een darmvoorbereiding.
- De ingreep wordt minimaal invasief uitgevoerd via een kijkoperatie (laparoscopie of met het Da Vinci-robotsysteem) onder algemene narcose.
- Je kan 1 tot 2 dagen na de ingreep het ziekenhuis verlaten indien je voldoende mobiel bent, de pijn onder controle is en er passage van windjes (flatus) geweest is.
- Je krijgt een controleafspraak om de ingreep goed op te volgen.
Na de ingreep verwachten we een verbetering van de levenskwaliteit met 90%.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.