Rookstopbegeleiding

Definitief stoppen met roken is een uitdaging. U kunt uw slaagkansen verhogen door professionele begeleiding in te roepen. Het rookstopprogramma van het UZA biedt u meer kans op succes op lange termijn.

Het UZA-programma voor rookstop omvat 8 sessies gespreid over 4 maanden.

Hoe verloopt de rookstopbehandeling?

Op basis van 8 gesprekken van ongeveer 30 minuten komt u stap voor stap tot een rookvrij leven: 

  • Tijdens het eerste gesprek bepalen we uw rookprofiel en bekijken we uw ervaring met het stoppen met roken. Op basis van een korte vragenlijst gaan we na in welke mate u afhankelijk bent van nicotine. We bespreken ook uw motivatie en maken afspraken over haalbare aanpassingen op korte termijn. 
  • Tweede gesprek: we gaan na op welke manier het u gelukt is om uw gewoontes aan te passen. We bespreken de verschillende geneesmiddelen die een ondersteuning kunnen bieden bij de rookstop. U beslist zelf of u een hulpmiddel wenst te gebruiken. Tijdens deze sessie leggen we een stopdag vast die we grondig voorbereiden.
  • In een derde gesprek, meestal kort na de stopdag, gaan we na wat geholpen heeft bij het rookvrij blijven en welke de moeilijkere momenten waren. Vooral de tips, oplossingen en hulpmiddeltjes die u zelf ontdekt en gebruikt hebt, bespreken we uitgebreid. 
  • Vierde tot achtste gesprek: dit zorgt voor het verankeren van de rookstop en het verder toepassen van de technieken om rookvrij te blijven. Tijdens deze periode blijft de tabakoloog u verder ondersteunen en helpt hij u bij het omgaan met moeilijkere momenten, het vermijden van valkuilen en het voorbereiden van risicosituaties. Indien u een geneesmiddel gebruikt, maken we tijdens elke sessie een evaluatie van het gebruik van dit hulpmiddel en wordt u begeleid bij het afbouwen ervan. Normaal gezien loopt deze opvolging tot ongeveer drie maanden na de rookstop

Hoeveel kost een rookstopbehandeling?

Afhankelijk van uw verzekeringstoestand zal een eigen bijdrage van 2 tot 15 euro worden aangerekend per gesprek.

Sommige geneesmiddelen zijn met en andere zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheek. De tabakoloog zal elk van deze middelen en hun kostprijs met u bespreken. Vraag ook na bij uw ziekenfonds of u recht hebt op een (eenmalige) tussenkomst en bewaar dan het aankoopticket van uw apotheker.

Lees meer in de brochure 'Rookstopbeleiding'.

Laatst aangepast: 19 juli 2023
Auteur(s): Team longziekten