RX-defecografie
Dit onderzoek, op basis van röntgenfoto’s, evalueert de beweging van de blaas, de vagina en de endeldarm.
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Klein Bekken Kliniek
Wat is een RX-defecografie?
Een RX defecografie wordt uitgevoerd op basis van röntgenfoto’s. We evalueren de bewegingen van de verschillende elementen in de onderbuik tijdens het plassen en defeceren (ontlasten). Er wordt gekeken naar de beweging van de blaas, de vagina en de endeldarm en hun onderlinge interacties. Om deze bewegingen goed te kunnen beoordelen, zorgen we dat deze structuren goed zichtbaar zijn tijdens het onderzoek.
Onderzoek / Verloop
- Eén uur voor het onderzoek vragen we je om 1 liter verdund bariumcontrast te drinken. Dit om de dunne darmen goed in beeld te brengen.
- Om de vagina en de endeldarm beter te kunnen aflijnen, wordt net voor het begin van het onderzoek met een canule bariumpasta in deze structuren ingespoten. Dit gebeurt op de tafel van het RX-toestel.
- Om de blaas goed in beeld te brengen, wordt deze eerst gesondeerd. Nadien loopt een Jodiumhoudend contrast in.
- Je gaat op een speciale stoel voor het RX-toestel zitten en het onderzoek kan beginnen.
- Eerst wordt er een overzichtsopname van de onderbuik gemaakt.
- Aansluitend worden er beelden gemaakt terwijl je een optrekbeweging maakt en terwijl je probeert te plassen en defeceren. Het kan gebeuren dat je tijdens het onderzoek naar het toilet gaat en nadien nog enkele aanvullende beelden worden genomen.
- Als het onderzoek gedaan is, word je terug naar je kleedkamer gebracht om jezelf op te frissen.
Na het onderzoek kan je naar huis gaan. Er is geen nazorg nodig.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.