Sacrale neuromodulatie
Sacrale neuromodulatie draagt bij aan het herstel van de normale zenuwactiviteit, waardoor er meer controle is over de blaas.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Klein Bekken Kliniek
Voor wie?
Sacrale neuromodulatie wordt uitgevoerd bij:
- aandrangincontinentie
- incontinentie door een overactieve blaas
- niet spontaan kunnen plassen
- blaas niet volledig kunnen ledigen
- stoelgangincontinentie
- wanneer kinesitherapie en medicatie niet voldoende helpen
Levensduur van de batterij
De neurostimulator bevat een batterij die de elektrische energie levert. Deze batterij heeft een levensduur van gemiddeld vijf tot zeven jaar. Jaarlijkse controles zijn belangrijk om de status van de batterij te controleren. De batterij kan onder algemene verdoving eenvoudig worden vervangen.
Terugbetaling
Sacrale neuromodulatie is in Europa erkend sinds 1994 en het apparaat wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds. Vanaf 16 jaar kan je een terugbetaling aanvragen bij het RIZIV. Voor patiënten jonger dan 16 jaar kan je een aanvraag indienen bij de bevoegde instanties.
Behandeling / Verloop
- 1
Testfase
De elektrode wordt onder algemene verdoving via een kleine snede ingebracht ter hoogte van het heiligbeen. De batterij bevindt zich buiten het lichaam. Je kan deze bedienen met de afstandsbediening. De testperiode duurt gemiddeld vier weken.
Om het effect van de behandeling na te gaan, worden voor en tijdens deze testperiode een aantal onderzoeken uitgevoerd (plaskalender, vragenlijst, blaasfunctieonderzoek en zenuwonderzoek).
Enkele aandachtspunten:
- Vermijd zware lichamelijke activiteiten tijdens de proefbehandeling zoals bukken, strekken, fietsen of het optillen van zware voorwerpen. Je zou hiermee de electrode kunnen verplaatsen.
- Vermijd douchen, zwemmen of baden. De verbindingskabel loopt van binnen het lichaam naar buiten. Moest deze nat worden is de kans op infectie groter.
- 2
Definitieve implant
Aan de hand van de vragenlijsten, plaskalender en verscheidene onderzoeken beslissen we of een testperiode succesvol was. Zo ja, krijg je een definitieve batterij geïmplanteerd. Deze ingreep gebeurt onder algemene verdoving. We verwijderen de uitwendige draad en plaatsen de definitieve batterij.
- 3
Resultaten
De resultaten zijn meestal blijvend, met een zeer positief effect op de levenskwaliteit. De behandeling geneest het probleem niet, maar bestrijdt de symptomen. Complicaties komen zelden voor. Als blijkt dat de neuromodulatie geen effect heeft, wordt de elektrode verwijderd.
- 80 tot 90% van de patiënten bij wie de elektrode wordt ingepland en verbonden met een uitwendige pacemaker, ondervindt een duidelijke verbetering van de klachten, maar vooral ook van de levenskwaliteit.
- Bij 30 à 40% van de patiënten in het UZA verdwijnen de klachten volledig na de definitieve ingreep.
- Vijf jaar na de ingreep ondervindt in het UZA 70% van de patiënten nog altijd een positief effect van de ingreep, gaande van een grote verbetering tot volledige genezing.
- 4
Nazorg en revalidatie
Controle is gepland na 6 weken, 3 maanden, 6 maanden en nadien jaarlijks.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.