Schildklierbehandeling met radioactief jodium
Je behandelende arts heeft geoordeeld dat je een behandeling zou moeten ondergaan van de schildklier met radioactief jodium.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Nucleaire geneeskunde
Wat is een schildklierbehandeling met radioactief jodium?
Je behandelende arts heeft geoordeeld dat je een behandeling zou moeten ondergaan van de schildklier met radioactief jodium. Zonder deze behandeling kan een overactieve of te grote schildklier op termijn gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Onderzoek / Verloop
- 1
Voorbereiding
- Je moet minstens 4 uur voor de behandeling nuchter zijn en nuchter blijven tot 2 uur na de toediening.
- Je behandelende arts kan je instructies geven om tijdelijk te stoppen met sommige medicijnen. Bij twijfel kan je steeds contact opnemen met je behandelend arts.
- In geval van braakneigingen dien je dit op voorhand te melden.
- Deze behandeling gebeurt niet in geval van zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft. Overleg met je arts. Indien je mogelijk zwanger bent of borstvoeding geeft, gelieve ons dit te melden.
- 2
Het onderzoek zelf
Het radioactief jodium wordt in een capsule toegediend en je slikt het door met water.
- 3
Na het onderzoek
- Na de behandeling is het belangrijk om extra te drinken, zo zal het niet-opgenomen jodium het lichaam sneller verlaten.
- De eerste 2 tot 3 weken na behandeling dien je contact met zwangere vrouwen en kleine kinderen (< 6 jaar) te vermijden.
- In geval van een baby in huis, neemt de partner of een familielid de verzorging best over gedurende de eerste week. Indien mogelijk kan de baby gedurende de eerste dagen bij grootouders, familie of vrienden verblijven.
- Vermijd de eerste 3 tot 7 dagen eveneens dicht (<1 meter) contact met andere personen in je omgeving (partner, collega’s, publiek). Hanteer een afstand van 2 meter indien het contact langer dan 1 uur duurt. Het is aan te raden om deze eerste dagen gescheiden te slapen van je partner (minimum afstand 2 meter) en zich te onthouden van geslachtsverkeer.
- Na elke toiletbezoek spoel je best twee keer door en was je je handen goed. Ga zitten om te wateren, ook de heren.
- Je handdoeken, washandjes, tandenborstel, glazen, tassen en tafelbestek worden liefst niet door andere familieleden gebruikt. Na (af)wassen kunnen ze echter opnieuw door eender wie worden gebruikt.
- Op sommige luchthavens staat ultragevoelige meetapparatuur die de dosis jodium in je schildklier kan detecteren. Gelieve een medisch attest te vragen indien je een vliegreis onderneemt gedurende de eerste drie maanden na de behandeling.
Veelgestelde vragen
Zijn er nevenwerkingen van jodium?
Aangezien er slechts een kleine hoeveelheid jodium wordt toegediend, zijn nevenwerkingen vrijwel onbestaande, zelfs in geval van een gekende jodiumallergie of contrastallergie.
Heb ik meer kans op kanker na een behandeling met jodium?
Nee. De behandeling wordt al meer dan 60 jaar gebruikt en uitgebreide studies hebben aangetoond dat er geen verhoogd risico bestaat op het ontwikkelen van kanker.
Zijn er na de behandeling met jodium risico’s in verband met het krijgen van kinderen?
Nee. Meer dan 60 jaar ervaring toont geen effect op de gezondheid van kinderen van ouders die werden behandeld met radioactief jodium. Voor alle veiligheid vragen we echter om zwangerschap (of voor de man het verwekken van nageslacht) te vermijden gedurende de eerste zes maanden na de behandeling.
Moet ik na de behandeling met jodium op raadpleging komen?
Ja. Na de behandeling word je verwacht bij je behandelende arts voor een controlebloedtest. Deze test is noodzakelijk om te zien hoe je schildklier reageert op de behandeling.
Is een schildklierbehandeling met radioactief jodium een eenmalige behandeling?
Soms is een tweede of zelfs een derde toediening van radioactief jodium noodzakelijk, afhankelijk van de uitslag van de controlebloedtest.
Zijn er langetermijneffecten van een behandeling met jodium?
Behandeling met radioactief jodium is zeer veilig. Toch is het mogelijk dat de functie van je schildklier iets te veel afneemt. Dit kan gebeuren na enkele maanden of na meerdere jaren. Om die reden dient er regelmatig een controlebloedtest te worden uitgevoerd. Indien de schildklierfunctie teveel afneemt, starten we een behandeling op met schildklierhormoon.
Is er enig risico voor mijn familie of voor andere personen?
Nee. Toch vragen we je om enkele maatregelen te nemen om onnodige blootstelling aan je familieleden of van andere personen te voorkomen. De duur van deze maatregelen is afhankelijk van de behandeling en zal met jou besproken worden.