Colostoma
Stoelgang wordt in een zakje aan de buikwand opgevangen.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Abdominale, kinder- en reconstructieve heelkunde
Klein Bekken Kliniek
Wat is een colostoma?
Een stoma is een kunstmatige opening in de buik waarlangs de stoelgang het lichaam kan verlaten. Een colostoma kan tijdelijk of blijvend zijn. Dit hangt af van de reden waarom je een stoma gekregen hebt:
- Een tijdelijke colostoma wordt aangelegd zodat het stuk darm dat na de stoma komt in rust kan genezen zonder dat er stoelgang door passeert. Op een bepaald moment word je opnieuw geopereerd om de twee stukken darm terug te verbinden. Je arts zal dit verder met je bespreken.
- Bij een definitieve of blijvende colostoma is het niet meer mogelijk om de natuurlijke weg, via de anus, te herstellen.
Een stoma van de dikke darm, ook wel colostoma genoemd, is meestal op de rechterkant van de buik ter hoogte van de navel.
Soorten
Er zijn twee soorten stoma’s van de dikke darm:
- Eindstandig colostoma: hierbij wordt de darm naar de buik gebracht en aan de huid vastgehecht. Een eindstandig stoma kan zowel tijdelijk als blijvend zijn.
- Dubbelloops colostoma: hierbij wordt een lus van de dunne darm door de buikwand gebracht en ter plaatse gehouden door een stomabrug. Daarna wordt er een opening gemaakt in het stuk darm waardoor er twee stoma-openingen zichtbaar worden. De ene stoma zal stoelgang produceren en de andere stoma zal enkel darmslijmen afgeven.
Behandeling / Verloop
Een stoma wordt gemaakt van een stukje darm dat naar buiten is gebracht op de buik. De stoma heeft een rode kleur, een ronde of ovale vorm en steekt ongeveer 2 tot 4 cm boven de huid uit. Omdat een stoma geen sluitspier heeft zoals een anus, kan de stoelgang niet opgehouden worden en kan je het uitvloeien van stoelgang niet controleren. Daarom wordt de stoelgang opgevangen in een zak.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.