Tandheelkundige zorgen onder narcose
Klinische inspectie van de mond, aangevuld met en röntgenfoto.
Synoniemen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie
Wat is narcodontie?
Tandheelkundige zorgen kunnen bij sommige patiënten enkel worden uitgevoerd onder volledige verdoving. De afdeling tandheelkunde kan deze zorg aanbieden bij:
- kinderen tot en met 14 jaar
- andersvaliden die, bijvoorbeeld omwille van een ernstige mentale beperking, onmogelijk op ambulante wijze bij de tandarts thuis kunnen worden verzorgd
Afhankelijk van de onderliggende aandoening, kunnen de meeste zorgen in dagopname gebeuren. Soms is een opname van meerdere dagen nodig.
De uiteindelijke beslissing of je onder narcose behandeld kan worden ligt bij de behandelende tandartsspecialist en de anesthesist.
Welke tandheelkundige ingrepen kunnen onder narcose?
- tandverzorging (conserverende behandelingen zoals tandsteenverwijdering)
- extracties (verwijderen van tanden)
- kleine aanpassingen van protheses na de hierboven uitgevoerde zorgen
- in geen geval kunnen kronen, bruggen of andere vormen van protheses worden vervaardigd
Behandeling / Verloop
- 1
Onderzoek bijzondere tandheelkunde narcodontie
Bij de eerste consultatie hoef je niet nuchter te zijn. Je kan jouw gebruikelijke medicijnen gewoon blijven innemen.
Je meldt zich aan aan de aanmeldkiosk in de centrale inkomhal. U begeeft zich nadien naar de afdeling bijzondere tandheelkunde en brengt mee:
- een verwijsbrief van jouw tandarts en eventueel bijkomende informatie van jouw huisarts
- overzicht van de medicatie die je inneemt
- eventuele verzekeringspapieren
- eventuele radiologische opnamen
Het preoperatief onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Je neemt plaats in de tandartsstoel en de tandarts stelt je vragen over jouw medische en tandheelkundige voorgeschiedenis. Daarna kijkt de tandarts in jouw mond met een spiegeltje, en onderzoekt hij jouw klachten. Hij noteert een behandelingsplan en maakt ook de röntgenfoto’s van jouw tanden en kaak.
Met dit onderzoek heeft de tandarts een goed overzicht van het werkvolume en de verwachte werktijd tijdens de operatie. Het radiologisch onderzoek vult het klinisch onderzoek aan en is belangrijk voor het opsporen van cariës (gaatjes) of afwijkingen in het bot die niet altijd met het blote oog zichtbaar zijn.
Tot slot zal de tandarts jouw toestemming vragen inzake het voorgestelde behandelplan.
Na het onderzoek maakt de afdeling bijzondere tandheelkunde een afspraak voor het preoperatief nazicht bij de anesthesist en krijg je ook de dagopname-info (datum, kamerkeuze ...) voor jouw tandheelkundige ingreep onder narcose.
- 2
Preoperatief onderzoek bij anesthesist
Op de raadpleging vóór je ingreep stelt de anesthesist je belangrijke voorbereidende vragen ter voorbereiding van jouw ingreep onder volledige narcose.
- Breng de preoperatieve vragenlijst ingevuld mee op deze afspraak.
- Indien je deze afspraak niet nakomt, kan de ingreep niet doorgaan.
- 3
Voor de ingreep
Voor de narcodontie moet je nuchter zijn: dat betekent dat je vanaf middernacht niet meer mag eten of drinken. Als je medicatie moet nemen, zal de anesthesist tijdens het preoperatief nazicht vertellen welke medicatie je eventueel ’s morgens nog mag nemen en op welke manier (bijvoorbeeld met een klein beetje water).
- 4
De ingreep
Een halfuur voor de eigenlijke operatie word je klaargemaakt voor de operatie en word je naar het operatiekwartier gebracht. De anesthesist brengt je dan in slaap zodat de tandarts de geplande tandheelkundige zorgen kan uitvoeren.
- 5
Na de ingreep
Na de ingreep brengt de verpleegkundige je naar de ontwaakzaal waar je 1 tot 2 uur verblijft tot je stabiel bent. Daarna brengt de verpleegkundige je terug naar jouw kamer. Bij een dagopname kan je na controle door de tandarts en de anesthesist het ziekenhuis verlaten ten laatste voor 19u30. Post-operatieve instructies en pijnmedicatie worden je meegegeven alsook een voorschrift hiervan.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.