Testicular Sperm Extraction (TESE)
Bij azoöspermie zijn er geen zaadcellen aanwezig in het ejaculaat. Er zijn twee soorten azoöspermie: obstructief en niet-obstructief.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (Fertiliteit)
Wat is Testicular Sperm Extraction (TESE)?
Bij azoöspermie zijn geen zaadcellen aanwezig zijn in het ejaculaat. Er zijn twee soorten azoöspermie: obstructief en niet-obstructief.
Obstructieve azoöspermie
Bij obstructieve azoöspermie is de zaadcelproductie normaal, maar als gevolg van een blokkade van de afvoerweg voor het sperma komen de zaadcellen na productie niet in het ejaculaat terecht. Dit kan het gevolg zijn van een sterilisatie, een infectie of van een aangeboren afwijking. Door het wegnemen van één of meerdere stukjes testisweefsel (onder narcose) kan in dit weefsel gezocht worden naar zaadcellen. Bij obstructieve azoöspermie is de kans groot dat er zaadcellen gevonden worden na TESE.
Niet-obstructieve azoöspermie
Bij niet-obstructieve azoöspermie is de zaadcelproductie verstoord met als gevolg dat er geen (rijpe) zaadcellen in het ejaculaat gevonden worden. Onderzoek van testisweefsel zal uitwijzen of er in de testes zaadcellen aanwezig zijn. Zo kan het ook voorkomen dat alleen onrijpe voorlopercellen van zaadcellen aanwezig zijn of dat ook deze ontbreken (Sertoli-cell only syndroom). Bijkomend zal de patholoog een deel van het testisweefsel onderzoeken en nagaan of er een normaal verloop is van de zaadcelproductie.
Als het onderzoek rijpe zaadcellen in het testisweefsel van het testisbiopt vindt, kunnen deze gebruikt worden voor in-vitrofertilisatie via de ICSI-techniek. De uroloog/androloog neemt het testisbiopt ofwel op de dag van de behandeling (= dag van de eicelpickup en ICSI) ofwel op voorhand onder narcose weg. Het weefsel wordt dan ingevroren in vloeibare stikstof.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.