Toxoplasmose is meestal een onschuldige ziekte. Enkel ongeboren baby’s of erg verzwakte personen kunnen belangrijke gevolgen ondervinden. Toxoplasmose wordt in de volksmond soms (ten onrechte) kattenziekte genoemd. De eigenlijke kattenziekte is in Europa een niet-voorkomende virusinfectie.

Wat is toxoplasmose?

Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose is meestal een onschuldige ziekte. Enkel ongeboren baby’s of erg verzwakte personen kunnen belangrijke gevolgen ondervinden. Toxoplasmose wordt in de volksmond soms (ten onrechte) kattenziekte genoemd. De eigenlijke kattenziekte is in Europa een niet-voorkomende virusinfectie.

Hoe groot is de kans op toxoplasmose bij zwangere vrouwen en hun ongeboren baby?

Cijfers voor België:

  • De helft van de zwangere vrouwen heeft al toxoplasmose gehad voor ze zwanger werd. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van hun leven beschermd. Ze kunnen geen toxoplasmose meer oplopen of doorgeven aan hun baby.
  • 50% van de zwangere vrouwen kan de ziekte nog oplopen tijdens de zwangerschap. 
  • Katachtigen kunnen drager zijn van de toxoplasmoseparasiet en deze in hun uitwerpselen uitscheiden. De parasiet komt zo samen met zijn cyste (doosje met harde wand waarin de parasiet leeft) in de grond terecht en kan daar zeer lang overleven.

    Mensen kunnen besmetting met toxoplasmose oplopen door:

    • rechtstreeks in contact te komen met besmette katten en/of hun uitwerpselen
    • met de handen in de tuin of potgrond te werken
    • ongewassen of rauwe groenten te eten
    • rauw schapen-, varkens-, kippen- of rundsvlees te eten
    • eieren te eten

    Je kan toxoplasmose niet rechtstreeks overkrijgen van een hond of een ander levend dier. Enkel katachtigen geven het door in hun uitwerpselen, andere dieren moet je opeten.

  • Symptomen tijdens de zwangerschap zijn vaak afwezig. Je kan je wat moe of koortsig voelen, maar dat heeft bijna elke zwangere vrouw wel eens.

  • Gezonde kinderen en volwassenen genezen bijna altijd zonder verdere gevolgen. Bij zwangere vrouwen kunnen de ongeboren baby’s wel gevolgen ondervinden, zoals:

    • een verminderde groei
    • verkalkingen en aantasting van de hersenen

    Hoe vroeger in de zwangerschap, hoe ernstiger de infectie kan zijn. Wanneer je de infectie op het einde van een zwangerschap oploopt, is de ziekte meestal veel minder ernstig bij de baby. Op dat moment is het vaak vooral het netvlies dat aangetast kan worden waardoor zichtstoornissen optreden. In dergelijke gevallen zal men ook onmiddellijk na de geboorte al een oogonderzoek bij de baby doen om deze letsels op te sporen en te behandelen.

Diagnosestelling

Diagnosestelling

Aan het begin van de zwangerschap wordt systematisch gekeken of je immuun bent. Als je niet immuun bent en er een vermoeden van infectie bestaat, analyseren we in het UZA eerst de bestaande bloedresultaten. Bij besmetting kunnen we ook een speciale bloedtest doen die toelaat om beter te bepalen wanneer je ongeveer besmet zou zijn.

Verder kunnen we een vruchtwateronderzoek uitvoeren om te kijken of de toxoplasmaparasiet naar de baby is overgegaan. Let wel, dit betekent niet dat de baby ook effectief ziek is, enkel dat de toxoplasmaparasiet de baby heeft bereikt.

Behandeling

Behandeling

Wanneer je tijdens je zwangerschap een toxoplasmose-infectie hebt opgelopen, kan je onmiddellijk aangepaste medicatie nemen die het risico op een zieke baby doen dalen.

Verder zullen we regelmatig zeer uitgebreid echografisch onderzoek doen van de verschillende structuren van de baby en eventueel een aanvullende MRI (een magnetisch resonantie onderzoek) van de baby uitvoeren om op een andere manier een gedetailleerd beeld van de verschillende organen van de baby te krijgen.

Betrokken diensten

  • Hier kunnen vrouwen terecht voor gynaecologische problemen en verloskunde, evenals vrouwen of mannen met vruchtbaarheids- of seksuele problemen.

Maak een afspraak