Transrectale echografie
Met echografie maken we beelden van de endeldarm, bekkenbodem en de sluitspier.
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Klein Bekken Kliniek
Wat is een transrectale echografie?
Met echografie maken we beelden van de endeldarm, bekkenbodem en de sluitspier. Dit gebeurt met een echografietoestel dat gemonteerd is op een dunne staaf. Deze wordt via de aars ingebracht in de endeldarm. Omdat het echotoestel zo dicht bij de bekkenbodemorganen en spieren wordt ingebracht, is de gevoeligheid veel groter dan een echografie die met gel op de buikwand wordt uitgevoerd.
Met dit onderzoek bekijken we de anatomie van de endeldarm, het kleine bekken en de sluitspier (nakijken voor littekens, gezwellen, fistels). We kunnen zo ook kijken hoe de bekkenbodem en de endeldarm bewegen wanneer je dichtknijpt of perst.
Mogelijke ongemakken / risico's
- Een transrectale echografie is niet pijnlijk, maar kan oncomfortabel aanvoelen.
- Er is een erg laag risico op perforatie van endeldarm bij het inbrengen van de echostaaf
- Er zijn geen ernstige risico’s verbonden aan het uitvoeren van het onderzoek.
Onderzoek / Verloop
- Er is geen lavement of laxeermiddel nodig voor een transrectale echografie.
- Voor het onderzoek dien je het onderlichaam te ontbloten.
- De echostaaf wordt omhuld met een condoom, ingesmeerd met glijmiddel en dan via de aars ingebracht. Eerst wordt er zorgvuldig naar de sluitspier gekeken, nadien wordt er een functionele evaluatie gemaakt van de bekkenbodem.
- Het volledige onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.